Hrvatska NE UVOZNOM SMEĆU

Mljekari dijelili besplatno mlijeko

U središtu Bjelovara koordinacija udruga proizvođača mlijeka Bjelovarsko- bilogorske županije u sklopu akcije 'Pijmo hrvatsko mlijeko' danas je prolaznicima besplatno podijelila oko tisuću litara mlijeka.

Svojom akcijom, kažu, žele upozoriti na teško stanje u sektoru proizvodnje mlijeka koje je, kako tvrde, uzrokovano prekomjernim uvozom mlijeka sumnjive kakvoće. Na majicama koje su proizvođači mlijeka imali na sebi, uz "Pijmo hrvatsko mlijeko" pisalo i "Ne uvoznom smeću!"

Jedan od organizatora, potpredsjednik Saveza udruga hrvatskih proizvođača mlijeka Mladen Šolčić, rekao je da uvoz mlijeka i dalje raste, a obiteljska gospodarstva koja su, kazao je, na nagovor ministarstva poljoprivrede u sklopu programa razvoja govedarstva podigla nove suvremene farme kako bi povećale proizvodnju mlijeka i postala konkurentnija, sada jedva otplaćuju kredite.

On je rekao kako je uvozni lobi dobro zarađuje dok domaći proizvođači jedva uspijevaju prodati svoje mlijeko. Ako se nastavi uvoz, prijeti propast ne samo malim već i velikim proizvođačima mlijeka, kazao je Šolčić. Tvrdi da je osobito sumnjiv uvoz mlijeka iz BiH koja, kako je rekao, nema ni sama dovoljno krava za proizvodnju mlijeka za vlastite potrebe.

Predsjednik Saveza udruga proizvođača holstein goveda Josip Vinceković rekao je kako proizvođači mlijeka od države očekuju da uvede privremene mjere poput zaštitnih carina i prelevmana jer se u Hrvatsku uvozi i više nego što je potrebno mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekare sada ostvaruju ekstra profit dok proizvođači jedva krpaju kraj s krajem, kazao je Vinceković.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još