NA USTAVNOM SUDU ZA PAR DANA

Mesić potpisao 'krizni porez' zbog mirovina

31.07.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić pokrenut će postupak ocjene ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke jer smatra da su njime ugrožene temeljne ustavne vrijednosti. Hrvatska je u Ustavu definirana kao zemlja socijalne pravde, a odredbe najnovijeg Vladinog 'ekspres' zakona taj temelj dovode u pitanje, ocjenjuje se na Pantovčaku

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o 'kriznom porezu' Predsjednik će Ustavnom sudu uputiti već za sedam do deset dana. Sporni zakonski tekst potpisao je odmah nakon što je on bio prihvaćen u Saboru kako bi od subote mogao stupiti na snagu, piše Novi list.

'Predsjednik Mesić nije htio odugovlačiti, te je stoga svoj potpis odmah stavio i nije koristio rok od osam dana, koji ima na raspolaganju za potpisivanje zakonskih akata. Učinio je to zato što nije želio dovesti građane u neravnopravan položaj. Smatrao je da bi, u slučaju da Zakon odmah ne potpiše, mirovine mogle kasniti, a to je na svaki način želio izbjeći', kazala je Danja Šilović-Karić, Mesićeva glasnogovornica.

U svojem obrazloženju zahtjeva za ocjenu ustavnosti predsjednik Hrvatske pozvat će se na nekoliko ustavnih odredbi. Jedna od njih sigurno će biti ona iz članka 3 Ustava u kojoj se konstatira da je socijalna pravda jedna od 'najviših vrednota ustavnog poretka republike Hrvatske i temelj tumačenja Ustava'. Po Mesićevom sudu, Zakon o kriznom porezu nije ni u skladu s člankom 51 Ustava u kojem stoji da se 'porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti', a ni s člankom 14 koji jamči jednakost svih građana pred zakonom.

Ovo će biti drugi Mesićev zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona tijekom oba njegova mandata. Ovu mogućnost, koju mu daje Ustav, prvi je put iskoristio jučer kada je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji.

Da se ustavnost Zakona o kriznom porezu može dovesti u pitanje, jučer je upozorila i Matica umirovljenika koja je također najavila ustavnu tužbu, piše Novi list. Osim što se mirovine dodatno oporezuju, Zakonom o posebnom porezu derogira se pravo umirovljenika stečeno Zakonom o mirovinskom osiguranju jer se 'određuje i obustava usklađivanja mirovina', objašnjavaju u Matici umirovljenika.