BOŽIĆNE PORUKE BISKUPA

'Bog očito ne voli uniformnost, nego zajedništvo u različitosti'

25.12.2013 u 16:30

Bionic
Reading

U katedralama i crkvama diljem zemlje slavi se Božić, a hrvatski nadbiskupi i kardinali odabrali su za svoje vjernike poruke u kojima pozivaju na zajedništvo, očuvanje jednakosti među ljudima te pomoć siromašnima...

KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

Božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali, koje je okupilo veliki broj vjernika i istaknutih javnih osoba, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je istaknuo da u 'Radosnoj vijesti' koja je krenula iz Betlehema nema privilegiranih te da usred protivnih vjetrova taj navještaj ne utihnjuje, nego postajao svježiji i prodorniji.

Svatko tko vjeruje i prihvaća Božić u njegovu punom značenju, dolazi do spoznaje i životnog uvjerenja kojim ispovijeda da postoji Bog koji je sa mnom, Bog koji me poznaje, koji me ne napušta; Bog koji mi dolazi ususret s ljubavlju i privrženošću; Bog koji ima ljudsko srce i ljudski lik da bih i ja njega mogao ljubiti kao što on mene ljubi, kazao je kardinal Boznić.

Naglasio je kako s radi o velikoj radosti za sav narod, jer u Evanđelju, nema privilegiranih po bogatstvu, nacionalnosti, klasi, gospodstvu, ugledu. Ta neopisiva radost neka uđe u sve naše domove, neka božanskom rukom pomiluje glave naše djece, neka bude slatka utjeha trpljenju naših bolesnika, blaga utjeha progonjenima, utješna prisutnost svima koji se osjećaju samima i napuštenima, snaga slabima, a svima sigurnost na životnom putu.

Ljudi danas žive zbijeni i u stiješnjenim prostorima, opskrbljeni raznim informacijama kao nikada prije. A ipak su tako često stranci jedni drugima, bez potpore iskrenoga zajedništva i razmjene misli i životnih iskustava, kazao je kardinal Bozanić.

Božja ljubav daje smisao i vrijednost ljudskom životu. U Isusu Kristu otkriva čovjeka čovjeku i govori kako bi se trebao odnositi čovjek prema čovjeku: prema svim ljudima, bez iznimke, dajući ipak određenu prednost onima kojima su pažnja i pomoć potrebniji, osobito siromašnima.

Kardinal Bozanić je na početku mise, koju je predvodio u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Alessandrom D'Erricom i dvadesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, posebno pozdravio predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, djecu i mladež, očeve i majke, te braću i sestre u vjeri.

RIJEČKI NADBISKUP IVAN DEVČIĆ

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi je u riječkoj Katedrali sv. Vida poručio da sva četiri evanđelja naviještaju jednu Radosnu vijest, samo s različitih polazišta i motrišta te da Boga legitimira ne samo jedinstvo nego i različitost.

'Očito Bogu nije draga uniformnost, on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi.
Ako smo stvoreni na sliku Božju, morali bismo i mi slično postupati te prihvaćati i promicati jedinstvo u razlici i razliku u jedinstvu u svom zajedničkom životu', kazao je msgr. Devčić na misi na kojoj je nazočio i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Navodeći da se povijest ponavlja, rekao je da se i u naše vrijeme događa kao na početku - da jedni Isusa odbijaju, a drugi prihvaćaju.

Naglasio je da ga odbijaju mnogi, među kojima su najbrojniji oni koji su odrasli u kršćanskoj tradiciji, koji su čak kršteni i izjašnjavaju se kao vjernici, ali u stvarnom životu ne slijede Isusa. Na takve se, kaže Devčić, mogu primijeniti Ivanove riječi: 'K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.'

Riječki nadbiskup je još kazao da smo svakodnevno obasipani ružnim vijestima, da nam je čudno kad se pojavi neka dobra vijest, podsjećajući da je najljepša vijest da je čovjek miljenik Božji. Dok jedni o drugima, a i o sebi samima, često ružno mislimo, Bog pokazuje suprotno - da nas cijeni takve kakvi jesmo, i poziva nas da u sebi i oko sebe pobijedimo zlo i prepoznamo se kao braća zajedničkog Oca, rekao je.

NADBISKUP SPLITSKO-MAKARSKI MARIN BARIŠIĆ

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić danas je služeći božićnu misu u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma u propovijedi upozorio na sebičnost koja stvara podjele i otvara nove rane te je poručio da je Božić najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji.

'Umjesto da se na tom putu budućnosti potičemo i hrabrimo, privijamo i liječimo rane, mi otvaramo stare i zadajemo nove, i ne primjećujemo da je naša pohlepna sebičnost i protiv drugih i protiv nas samih', rekao je mons. Barišić. Naglasio je kako sebičnost zavarava, obmanjuje, stvara podjele i rane i protivi se prirodi i logici, Bogu i Kristu te priječi naš povijesni rast i izgradnju humanijeg društva.

'Bojim se da naš Betlehem prekriva tama duhovne i moralne krize koja je izvor mnogim drugim krizama koje nas pogađaju kao pojedince, obitelj i društvo', rekao je mons. Barišić.

Danas, istaknuo je nadbiskup, slavimo najvažniji rođendan ljudskog roda. 'Božić je najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji, zato nije slučajno i dobro je da je tako, da naš hrvatski ustav nosi naziv Božićni ustav', kazao je mons. Barišić. Dodao je kako je Božić postao 'temeljni ustav za nas i čitavu ljudsku zajednicu'.

NADBISKUP ZADARSKI ŽELIMIR PULJIĆ

Svečano misno slavlje u Katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji je istaknuo da je svojim rođenjem u obitelji Isus posvetio svaku ljudsku obitelj te je pozvao roditelje da svjedoče obiteljske vrednote i u društvu stvaraju ozračje u kojem će se one promicati.

'Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj i upravo zbog toga se posebno obraćam Vama dragi roditelji, jer ovo je Vaš dan. Potičem Vas da razmišljate o Kristovom ulasku u Vašu i našu obitelj', rekao je nadbiskup Puljić. Crkva stoga drži, istaknuo je, kako je među glavnim zadacima i ciljevima njezinoga pastorala služiti i pomagati obiteljima.

Dragi roditelji budite svjesni svog obiteljskog zvanja jer biti otac ili majka je pravo istinsko zvanje, istaknuo je msgr. Puljić pozvavši roditelje da svojim bračnim životom svjedoče obiteljske vrednote, a aktivnom nazočnošću u društvu stvaraju ozračje u kojem će se promicati obiteljske vrednote.