ODBAČENI SVI AMANDMANI

I treći rebalans dobio potporu zastupnika

31.07.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas je, po treći put ove godine, donio rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna

Za rebalans je glasovao 81 zastupnik, a protiv ih je bilo 46. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.  U Vladi kažu da će se rebalansom potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, te da je kroz rebalans planiran deficit proračuna 2,8 posto BDP-a.

Navode i da dodatne uštede ministarstava iznose 510,5 milijuna kuna, od čega će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora. Predloženim će rebalansom tako više dobiti resor poljoprivrede, za spomenutih 250 milijuna kuna, dok su najveće uštede predviđene kod ministarstava zdravstva 219 milijuna kuna, prometa 74 milijuna, obrane 43 milijuna, unutarnjih poslova 34 milijuna itd.

Saborska je većina, na prijedlog Vlade, odbila svih dvadesetak oporbenih amandmana. Odbijeno je tako svih 12 SDP-ovih amandmana, a Šuker je naglasio kako bi se njihovim prihvaćanjem ugrozilo redovito poslovanje pojedinih institucija, poput vojske, policije, te obranu generala optuženih pred Haškim sudom. 'Hoće li naši vojnici ići u trapericama i svojim košuljama i cipelama u mirovne misije u svijetu?', upitao je ministar financija Ivan Šuker upozoravajući da se SDP-ovi amandmani 'naprosto kose sa zakonskim odredbama'. 'Vlada nije spremna smanjiti sredstva za psihički bolesne osobe te obranu generala', dodao je.

SDP-ovci su uzvraćali da Vlada, odnosno ministarstva, ne žele prestati trošiti, smanjiti rashode, već da uštede traže samo od građana. 'Cijela Vlada treba shvatiti da je neophodno smanjiti materijalne rashode na svim razinama, to je smanjenje realno i moguće. No, ministri smatraju da je dobro trošiti, a da treba dodatno uzeti samo građanima', rekao je Slavko Linić (SDP). 'Ministar Šuker se ismijava iz nas i želi poslati poruku da smo (SDP) nepismeni i nestručni, a upravo je on taj koji nije znao procijeniti da će se i kada Hrvatska naći u krizi', kazao je Linić.

Šuker je na to odgovorio kako nikoga ne vrijeđa, već da samo upozorava na 'nekonzistentnost u poznavanju javnih financija'. Parlamentarna većina odbila je i HDSSB-ove amandmane, kojima se više novca tražilo za Slavoniju i Baranju. Nakon kratke stanke koju je prije glasovanja o rebalansu zatražio u ime kluba, čelnik SDP-a Zoran Milanović optužio je Vladu da time što ne prihvaća nikakve ideje koje dolaze sa strane pokazuje da nema nikakvu ideju kakav će proračun i stanje uopće biti iduće godine.

'Odbijanje svega što dolazi iz oporbe govori da ne znate što iduće godine, ključni je problem da nemate nikakvu ideju što 2010.', rekao je Milanović. 'Ispada da vaša vlast bez proračuna od 121 milijarde kuna ne moće preživjeti, da se ni jedna lipa manje ne može potrošiti jer će država propasti', poručio je vladajućima, ponovno pozivajući na prijevremene izbore. Sabor je, kao prateći propis uz rebalans, izmijenio Zakon o izvršavanju državnog proračuna za 2009., te zaključio izvanrednu sjednicu, drugu ovoga ljeta.