KORUPCIJA

Policija na Hrvatskoj televiziji

16.12.2008 u 12:31

Bionic
Reading

Vanja Sutlić, ravnatelj HRT-a, Blago Markota, ravnatelj HTV-a, i Hloverka Novak-Srzić, glavna urednica Informativnog programa na HTV-u, u posve su kaotičnom stanju i proživljavaju vjerojatno najteže trenutke otkad su imenovani na funkcije koje obnašaju

Već desetak dana na HTV-u se odvija dosad rijetko viđena drama. Policija razgovara s novinarima i urednicima, pretresa računala Informativnog programa i analizira poslovanje prijašnjeg čelništva u potrazi za korupcijom, a razvlašteni bivši čelnici i urednici poljuljanih pozicija nadaju se povratu ranijeg utjecaja, što bi zasigurno razveselilo i neke PR agencije - koje čelnici HTV-a neformalno sumnjiče da su neposredni inicijatori kaosa koji sustavno uništava imidž HTV-a u javnosti, piše Nacional.

Državno odvjetništvo zatražilo je od policije da hitno počne ispitivati je li točno da neke PR agencije u okviru svojih usluga naplaćuju i pojavljivanje u udarnim terminima u najgledanijim emisijama Informativnog programa.

Policija je zato prošlog tjedna razgovarala i s nekim prominentnim novinarima Informativnog programa, a već prije počela je pregledavati sadržaj nekih kompjutora u tom programu. Policija je tijekom tih razgovora došla i do novih, iznimno korisnih informacija o navodno nezakonitom poslovanju prijašnjeg vodstva HTV-a predvođenog Marijom Nemčić i njezinim bliskim suradnicima, među kojima se posebno ističe uloga Miroslava Lilića.

Tako se policijski rad usredotočioo na to kako se trošio novac na nabavu TV sapunica prijašnjih godina, kako se kupovao strani filmski i dokumentarni program te općenito kako se nabavljao gotovi televizijski program mimo javnog natječaja. O tome su prvi put neformalno policiju informirali neki prominentni novinari HTV-a.

Lavinu posljednjih događaja pokrenula je izjava gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, koji je javno rekao da je preko zagrebačke agencije Moire PR platio gostovanje u emisijama Informativnog programa, 'Brisanom prostoru' i 'Otvorenom'.

Duspara je naknadno pokazao i navodno sporne ugovore s agencijom Moire PR, ali se u njima ne može naći potvrda njegovih javnih navoda, zbog čega je nekoliko dana poslije šefica te agencije Irena Nakić zatražila od HTV-a javnu ispriku i najavila sudske tužbe.