FERRAGOSTO SLABIJI NO LANI

Stiže pola milijuna talijanskih turista

31.07.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Sve je bliže tradicionalni ferragosto od kojeg turistički radnici na Jadranu očekuju veći dolazak gostiju iz Italije

Paralelno s početkom ferragosta počinju i školske praznici u njemačkim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu. Dok su gosti iz Njemačke u prvih šest mjeseci ugodno iznenadili i ostvarili rast noćenja od tri posto, Talijani su u šest mjeseci ostvarili tri posto manje noćenja. Slabija kupovna moć Talijana osjetila se već lani, što je dovelo do toga da su oni počeli izbjegavati vrijeme najviših sezonskih cijena.

Koliko se očekuje od Italije, pokazala je i pojačana promidžba kvarnerskih turističkih snaga na ovom tržištu koje bi po nekima moglo biti i odlučujuće u ovogodišnjoj glavnoj sezoni. Tijekom ljetnih mjeseci na godišnji odmor odlazi oko 35 milijuna Talijana. No ove se godine pak čini da bi dolazak Talijana mogao biti koncentriran upravo u samoj špici, u kojoj ih u Hrvatsku obično dođe 500 do 550 tisuća. Klaudio Stojnić, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu, navodi da su ispitivanja tržišta provedena u Italiji pokazala da će Talijani koji ljetuju u inozemstvu na prvo mjesto staviti Španjolsku, slijede Francuska i Grčka te na četvrtome mjestu – Hrvatska.

U turističkim agencijama nisu toliko optimistični, no kažu Talijani će ipak doći. Navode da u narednim danima ne očekuje neki veliki pad. 'Gostiju će biti, no problem je to što će sve trajati dva, odnosno tri tjedna, do 22. kolovoza. Ove su nam godine konkurentske zemlje 'pokupile' već ranije dosta gostiju, jer su se na vrijeme organizirale i ponudile niže cijene. Španjolci i Grci, koji ove godine imaju velik pad, dosta su rano jako snizili cijene, Grčka primjerice za 25 do 30 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Osim toga, u nekim su talijanskim destinacijama snizili cijene na domaćem tržištu kako bi ljude privoljeli da ostanu na odmoru u Italiji. Mi smo dosta kasnili; lani kada se kriza počela osjećati još smo svi bili uvjereni da do nas ipak neće doći, a došla je baš pred sezonu', navodi Rea Kirninčić iz talijanske agencije Solo Croazia za Novi List.