SVINJSKA GRIPA

Turisti ulaze u RH bez potvrde o nezaraženosti

30.07.2009 u 19:49

Bionic
Reading

U povodu više upita inozemnih turista u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u četvrtak da strani državljani za ulazak u Hrvatsku ne moraju imati potvrdu da nisu zaraženi svinjskom gripom

ZAGREB - U priopćenju se ističe da je 'u kontaktu s Ministarstvom unutarnjih poslova također potvrđeno kako se tijekom nadzora prijelaza državne granice i ulaza stranaca u Hrvatsku ne traži takva potvrda'.

Svinjska gripa u Hrvatskoj potvrđena je dosad u Splitu, Bjelovaru, Šibeniku, Rijeci i Osijeku.

Cjepivo protiv svinjske gripe bit će dostupno na tržištu tek krajem godine, jer je postupak proizvodnje na početku. Ilija Kuzman, pročelnik Odjela za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izjavio je za Novi list da se zasad ne može znati koga će se, kada i kako cijepiti protiv pandemijske gripe, no najvjerojatnije će za stjecanje potpune imunosti na virus H1N1 trebati dvije doze po čovjeku.

u Hrvatsku zato stižu nove zalihe antivirusnih lijekova, Tamiflua i Relenze, i to dvostruko 'jače' nego dosad.
Ministarstvo zdravstva osigurat će zalihu od ukupno 800.000 pakiranja antivirusnih lijekova, a skladište se dvije vrste antivirusnog lijeka, u slučaju da dođe do razvoja rezistentnosti virusa na jedan od njih.