Hrvatska PREDSJEDNIK UPRAVE HEP-A

Vlada žrtvuje Mravaka kao upozorenje ostalima?

Vlada bi na sjednici u petak trebala smijeniti predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravaka. Informaciju o smjeni potvrdio je Večernjem listu visokopozicionirani izvor iz Vlade koji je zamolio za anonimnost

ZAGREB - Vlada bi na sjednici zakazanoj za 16 sati u petak trebala potvrditi smjenu jednog od najkompromitiranijih direktora javnih poduzeća, piše Večernji list.

Novinari Večernjaka otkrili su, naime, da je Ivan Mravak u ime HEP-a kupovao struju na međunarodnom tržištu po 83 eura, a prodavao je TLM-u za samo 20,5 eura. No struja nije završavala u šibenskoj tvornici, nego u mostarskom Aluminiju, čime se zapravo subvencionirala proizvodnja u susjednoj državi.

Mravak je na tim poslovima izgubio ukupno 1,4 milijarde kuna, no nitko nije postavljao pitanje njegove odgovornosti dok Večernji list nije otkrio kakve se sve pogrešne poslovne odluke donose u HEP-u.

Najavljena smjena Ivana Mravaka trebala bi poslužiti kao upozorenje drugim direktorima javnih poduzeća, piše Večernji list. Smjenjivanje prvog čovjeka HEP-a Vlada će najvjerojatnije objasniti antirecesijskim mjerama, no još ostaje nerazjašnjeno je li Mravak HEP doveo na rub propasti samostalno ili na izravnu naredbu iz Vlade.

Jednako tako otvoreno ostaje i pitanje Mravakove otpremnine koja bi prema ugovoru trebala iznositi oko milijun kuna, a sa sobom bi iz HEP-a mogao odvesti i službeni Audi A6 vrijedan oko 400 tisuća kuna te životno osiguranje od 60 tisuća eura. Ako ga Vlada zaista želi kazniti zbog katastrofalnih poslovnih poteza, trebala bi mu oduzeti i otpremninu, u suprotnom će smjena biti samo kozmetički zahvat.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još