(DE)BLOKADA PREGOVORA

Slovenci vjeruju da je Kosor popustljivija od Sanadera

30.07.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Slovenski mediji ocjenjuju da sutrašnji susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor s Borutom Pahorom neće donijeti većih pomaka, a istaknuti član jedne od stranaka u Pahorovoj koaliciji izjavio je da bi razgovore trebalo nastaviti polazeći od zadnjeg Rehnova prijedloga sporazuma o arbitraži, odnosno inačice koja je bila prihvatila neke od slovenskih amandmana

'Važno je pokazati dobru volju da se proces rješavanja graničnog prijepora može i dalje voditi. No, bitno je shvatiti da je već napravljeno mnogo koraka, osobito sa zadnjim Rehnovim prijedlogom', rekao je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od četvrtka Ivo Vajgl, nekadašnji predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu, a odnedavno eurozastupnik koji je u Europski parlament ušao na listi svoje stranke Zares koja sudjeluje u Pahorovoj vladi.

'Bio bi slab znak ako netko misli da se na sutrašnjem sastanku može sve otpočeti iznova iako se u Hrvatskoj još nisu pomirili s tim Rehnovim prijedlogom nego još uvijek govore o prvoj verziji koju je prihvatio Hrvatski sabor, a za Sloveniju je potpuno neprihvatljiv', dodao je Vajgl. Kako je objasnio, prijašnji hrvatski premijer Ivo Sanader bio je 'nepopustljiv', pa zato promjena na čelu hrvatske vlade 'nije bez značenja' u nastojanjima da se proces rješavanja graničnog pitanja nastavi i ubrza. Uz to, Vajgl dodaje da bi za to trebala biti zainteresirana i Hrvatska. 'Molba Islanda za članstvo u Europskoj uniji promijenila je i okolnosti, pa Hrvatska treba spoznati da na vlaku neće biti onoga koji zakasni', ustvrdio je Vajgl za 'Delo'.

Nekadašnji Pahorov savjetnik za vanjsku politiku, a prije toga dugogodišnji ministar vanjskih poslova, Dimitrij Rupel izrazio je u razgovoru za isti list skepsu u pogledu unutarnjopolitičke potpore premijeru Pahoru u njegovim nastojanjima da presiječe i riješi granični spor s Hrvatskom.

'Bojim se da će sutrašnji sastanak premijera biti u znaku dvostrukih i međusobno suprotstavljenih pritisaka - Europske unije s jedne i Slovenije s druge strane. Ne znam ima li naš predsjednik vlade kakav plan za rješenje i ne znam ima li za to u zemlji političku suglasnost. U ovom bi nam trenutku bio potreban državnik koji zna i može uvjeriti, a je li to Pahor sami pokušajte odgonetnuti', rekao je Rupel.

Vodeći slovenski list navodi da slovenski promatrači i politički eksperti od sutrašnjeg sastanka Pahora s hrvatskom premijerkom ne očekuju bitne promjene u načinu rješavanja graničnog pitanja, a posljedično niti deblokadu hrvatskog pristupnog procesa.

'Očekujem da će se možda dogovoriti o svojim predstavnicima koji bi u miru pripremali rješenja, ali ništa više od toga', rekao je za 'Delo' nekadašnji slovenski veleposlanik u Beogradu, a sada analitičar i lobist Borut Šuklje koji skepsu tumači i unutarnjom situacijom u Hrvatskoj nakon smjene na čelu vlade.

'Proračunska rasprava u Saboru pokazala je da hrvatska vlada i nije tako homogena i nije jasno koliko je premijerka Kosor sposobna za donošenje strateških odluka', rekao je Šuklje.