ŽELJEZNICE U RASULU

Strojovođe traže ostavke Kalmete i Uprave HŽ Holdinga

29.07.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Zbog nesreće nagibnog vlaka u Rudinama kod Kaštela, u kojoj je smrtno stradalo šest, a ozlijeđeno 55 osoba, kao i zbog kriminala u HŽ-u, predsjednik Sindikata strojovođa HŽ-a Antun Ivelić zatražio je od resornog ministra Božidara Kalmete i svih članova Uprave HŽ Holdinga podnošenje ostavki

'Kalmeta je predsjednik NO-a već pet godina, a sada tvrdi da u tvrtki ima kriminala. Pa neke od ljudi, poput Davorina Kobaka, doveo je upravo on. Smatramo da je ministar trebao reagirati još kada su mediji objavili pismo barba Luki Bebiću', kazao je Ivelić.

Neslužbeno se doznaje da bi tijekom dana ministar Kalmeta na mjestopredsjednika Uprave HŽ Infrastrukture umjesto smijenjenog MijataKurtušića trebao imenovati državnog tajnika iz MMPI Branimira Jerenića.

Iako predstavlja tek manjinski sindikat, koji broji samo 70 članova, Ivelić je najavio prikupljanje potpisa za peticiju koja bi bila osnova za dvosatni štrajk upozorenja na loš položaj strojovođa, ali i na kriminal unutar tvrtke.
'Vjerujem da ćemo prikupiti 250 potpisa u Zagrebu, zatim krećemo u ostale gradove, a potom i u štrajk upozorenja. Nedopustivo je da prometnik na kolodvoru ima bolju plaću od strojovođe', smatra Ivelić.

Nedopustivo je da strojovođa sa 38 godina radnog staža ne može imati plaću višu od 5.500 kuna. Imamo problem što nas je većinski Mrganov sindikat zakinuo u dealu s državom', naglasio je Ivelić i dodao: 'Ako se država nastavi odnositi prema HŽ-u na ovaj način, završit će kao brodogradilišta.'