SERVIS ZA IZLAZAK IZ CRKVE

Od sada lako do Raskrsnog lista

08.12.2013 u 11:35

Bionic
Reading

Ako vam se čini ili ste sigurni da je Rimokatolička crkva prerasla u multinacionalnu korporaciju za unovčavanje vjerovanja u boga, pri čemu se agresivno bavi politikom i nametanjem svog svjetonazora cijelom društvu, možete razmisliti o tome da se isčlanite iz te organizacije. Ako ste učlanjeni, kao većina, kao bespomoćne bebe bez mogućnosti vlastitog izjašnjavanja, a djelovanje Crkve postalo vam je toliko odbojno da ne želite da kler više govori u vaše ime, pokrenuta je internetska aplikacija za izradu potvrda o izlasku iz Crkve

'Raskrsti.me' jest online servis za automatsko izdavanje svečanih, personaliziranih deklaracija o istupanju iz Rimokatoličke crkve u PDF formatu.

Potvrde na toj stranici izdaje grupa Ateisti i agnostici Hrvatske, a inicijator je dr. Pavle Močilac, postdoktorand na Institutu za organsku kemiju i biokemiju u Pragu, koji nam je u razgovoru za tportal rekao da je u pitanju je osobna, simbolička deklaracija o istupanju iz Rimokatoličke crkve, ali koja zapravo prema zakonima Republike Hrvatske, nakon što se isprinta i potpiše, pogotovo ako se potpis još ovjeri kod javnog bilježnika, postaje pravno valjana i obranjiva čak i na sudu.

Izdaje se pod egidom neformalne grupe građana okupljene oko Facebook grupe Ateisti i agnostici Hrvatske koja trenutačno broji oko 1200 članova.

'Na ideju sam došao ljetos kad sam za sebe napravio 'raskrsni list', ali su me vrlo brzo prijatelji pitali da napravim i za njih. Isprva je sistem napravljen samo za ateiste, ali dodali smo opciju da se može napraviti i 'raskrsni list' za vjernike, one koji vjeruju u Boga, katolici su, a Rimokatolička crkva im ide na jetra i s takvom organizacijom se više ne mogu identificirati. Naime, jos prošle godine su se pojavile upute kako se 'iščlaniti' iz Crkve, ali se pokazalo da župnici u skoro svim slučajevima proceduru ne žele provesti, jer je navodno tu proceduru ukinuo sam papa. No, imamo saznanja da su neki župnici ipak voljni provesti proceduru napuštanja Crkve. Ja sam osobno poslao dekleraciju o istupanju iz Rimokatoličke crkve u župu gdje sam kao dojenče kršten, ali nikada nisam dobio potvrdu da je procedura i sprovedena. Postavlja se pitanje kako i zašto država dopušta da Rimokatolička crkva ignorira Članak 40. Ustava RH koji nalaže slobodu vjeroispovjesti i ljudsko i ustavno pravo da budemo ili ne budemo pripadnici ove, one ili bilo koje vjerske zajednice', rekao je dr. Močilac.

Vjernički 'Raskrsni list' ne sadržava ateističke insignije i vrlo je osoban. Močilac smatra da će projekt jednako biti zanimljiv vjernicima i nevjernicima ogorčenima djelovanjem Crkve.

'Stoga pozivamo napredne hrvatske katolike, pogotovo one koji su na proteklom referendumu glasali 'protiv' i one koji nisu htjeli glasati, da naprave svoj 'raskrsni list', isprintaju ga, potpišu i potpis potvrde kod javnog bilježnika. S obzirom na to da je u pitanju vlastoručno potpisana izjava s validiranim potpisom, takav dokument postaje pravno valjan, bez obzira na to što Crkva pokušava nekakvim teološkim palamuđenjem prikazati da je izlazak iz Crkve nemoguć. Onim raskrštenicima koji bi ipak htjeli se vjenčati u nekakvoj crkvi, otići na misu, polnoćku, pomoliti se, slaviti Uskrs u crkvi i biti dio nekakve vjerske zajednice uvijek ostaju neke druge vjerske zajednice poput Hrvatske Starokatoličke crkve ili Luteranske crkve', poručio je dr. Močilac.

U prva četiri dana otkako je online, napravljeno je oko 750 vjerničkih i 1800 nevjerničkih raskrsnih listova, a također postoji i opcija izdavanja 'bezbožničkog lista' onim ateistima koji nikada nisu ni kršteni i koji predstavlja neku vrstu 'certifikata nevjere' te 'kafir avaz' za građane koji žele napustiti islam.