STANJE ŠOKA

Strojovođa iz vlaka smrti pušten na kućnu njegu

28.07.2009 u 20:53

Bionic
Reading

Joško Palinić (41), strojovođa vlaka u kojem je zbog proklizavanja iz šina u petak na Rudinama poginulo šest, a ranjeno 55 ljudi, još je u utorak prije podne bio na Jedinici intenzivnog liječenja splitske Kirurugije, a potom je pušten kući

Prof. dr. Vedran Radonić, pročelnik Odjela kirurgije, pustio ga je na kućnu njegu jer nije imao težih fizičkih ozljeda i nije bilo potrebe da ostane. Prije toga strojovođu su uputili na psihijatrijsku procjenu, pišu 24 sata

Iza podneva uz obveznu terapiju lijekovima i uz uvjet redovitih dolazaka na kontrole u bolnicu pustili su ga kući. Njega i sedam ozlijeđenih iz nesreće koji se oporavljaju u KBC-u Split posjetio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić sa pratnjom. Svima im je darovao krunice.

Palinić je kroz suze samo smogao snage zahvaliti nadbiskupu. Jecajući je stavio krunicu preko šancova ovratnika, kao da se nada da će mu donijeti barem malo olakšanja. Dosadašnja saznanja istražitelja ne pokazuju da je mogao ikako spriječiti nesreću i izlijetanje vlaka, no to još nije konačno.

Strojovođin šok i teret da su u vlaku kojim je upravljao poginuli i stradali ljudi čini se da mu je gotovo nepodnošljiv. Njegova obitelj je prije četiri dana rekla da je Joško još u velikom šoku te da se ne sjeća ničega.

- On ni ne zna kako se nesreća dogodila, ne zna ni kako je uspio izaći iz vlaka. Ničega se ne sjeća - rekla je supruga Mirjana.