UZ RIJETKE IZNIMKE

Bolovanje za dijete samo ako su oba roditelja zaposlena

05.12.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Želi li otvoriti bolovanje za dijete do njegove 18. godine života, zaposleni roditelj najprije pod materijalnom i kaznenom odgovornošću liječniku obiteljske medicine mora napismeno potvrditi da je jedina osoba koja može skrbiti o djetetu. Živi li u bračnoj zajednici s partnerom koji je nezaposlen, ni jedan mu liječnik neće izdati potvrdu za bolovanje, piše Glas Slavonije

'Točno je da su se kontrole HZZO-a postrožile i mi smo u ambulantama dobili naputke da, primjerice, zaposlene majke čiji suprug ne radi ne mogu koristiti bolovanje. Iz iskustva mogu reći da su majke zbog toga ljutite, šokirane i da negoduju jer ne smiju biti uz svoje bolesno dijete ako žive s nezaposlenom osobom, bilo da je riječ o biološkom roditelju ili ne', potvrdila je dr. Monika Jeđud, voditeljica obiteljske medicine u Domu zdravlja Osijek, za Glas Slavonije.

Izuzetak su slučajevi, pojašnjava, kad je taj drugi nezaposleni roditelj na bolničkom liječenju, odnosno u slučaju samohranih roditelja, a prema strogim pravilima čak i nezaposlen partner u izvanbračnoj zajednici mora skrbiti o bolesnom djetetu namjesto zaposlene majke.

'Suprug mi je imao tešku gripu, no kako nije zaposlen, kad nam se istodobno razboljelo dijete, ja nisam mogla na bolovanje. On se, dok je jedva stajao na nogama zbog vrućice, morao brinuti za dijete. Pitam se što je s teže bolesnim nezaposlenim roditeljima ili partnerima. Zar država mora štedjeti baš na tome?', pita se majka Ana T.

Više o toj temi možete pročitati ovdje