OPTUŽBA ZA RATNI ZLOČIN

Crnogorci prikupili dokaze protiv Šeksa?

28.07.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Dok traje proces za zločin nad zarobljenicima s juga Hrvatske u logoru Morinj u Boki Kotorskoj, crnogorsko državno odvjetništvo prikupilo je iskaze o hapšenju civila u Hrvatskoj 1992. godine. U tom kontekstu spominje se Vladimir Šeks, koji je bio glavni javni tužitelj RH od 10. travnja do 12. kolovoza 1992.

Crnogorsko odvjetništvo u predmetu nije direktno navelo imena osumnjičenih, već traži od svojih hrvatskih kolega da ispitaju sve okolnosti na temelju kojih su tadašnji građani Hrvatske srpske i crnogorske nacionalnosti uhićeni te da otkriju nalogodavce i izvršitelje tog zločina.

Stojanka Radović, crnogorska specijalna tužiteljica za organizirani kriminal i ratne zločine, ispitala je više svjedoka u ovom slučaju i okončala postupak prikupljanja dokaza koji će uskoro biti proslijeđen hrvatskom pravosuđu, piše Deutsche Welle

Jovan Pejović, odvjetnik iz Herceg-Novog koji je ranije živio u Dubrovniku, rekao je za Deutsche Welle da je uz još 250 ljudi uhićen da bi 14. kolovoza 1992. u Nemetinu bio razmijenjen za hrvatske zarobljenike. 'Oni su sakupili 250 civila i razmijenili ih za vojnike. Po ženevskim konvencijama civili mogu biti mijenjani kao zarobljenici samo ako budu zarobljeni zajedno s vojskom, ako idu iza vojske. Ali, oni su uhićeni u gradovima u kojima nije bilo borbi i to je, u svakom slučaju, nesporni ratni zločin. Oni ne mogu to opravdati.'

Pejović je kao ključnu osobu koja je naređivala mučenja i hapšenja civila označio tadašnjeg državnog odvjetnika i aktualnog predsjednika Sabora Republike Hrvatske Vladimira Šeksa. 'I to ne samo po objektivnoj odgovornosti. Ja imam dokaze da je Šeks to osobno naredio.' On je rekao da bi, ako bi mu se garantirala sigurnost, svjedočio pred hrvatskim pravosuđem u ovom procesu. Inače, Pejović je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Dubrovniku, a zalagao se i za očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pejović je prije nekoliko mjeseci za crnogorski Dan ispričao da je vezanih očiju i ruku odveden u logor Kerestinec kod Zagreba. 'Bilo nam je rečeno da idemo na strijeljanje u Hercegovinu. Vodili su nas po Hrvatskoj i pričali da vode četnike na strijeljanje', rekao je Pejović, kojeg je uhitila hrvatska vojna policija.

I više drugih svjedoka tvrdi da su bili uhićeni zbog razmjene zarobljenika, što je zabranjeno ženevskom konvencijom, uz opisivanja kako su ih udarali kundacima u glavu i prijetili im da će ih raznijeti bombama.

Pejović je od hrvatskih vlasti bio optužen da je nakon sastanka s tadašnjim crnogorskim predsjednikom Momirom Bulatovićem spremao ljude za oružanu pobunu u svibnju 1990. godine. No, kaže on, Miloglav - s kojim je odrastao u Dubrovniku - otvoreno mu je kazao da Šeks naredio općinskim državnim tužiteljima skupljanje talaca za razmjenu kojima bi se uručili istražni zahtjevi za pobunu.

Navodno je u Zagrebu bilo skupljeno više od 200 civila, te dvojica vojnika zarobljenih kod Trebinja. U Kerestincu su im podijeljene uniforme, tako da su prilikom razmjene 14. kolovoza svi civili bili u vojnim uniformama, a vreće sa civilnom odjećom su nosili sa sobom, što se vidi na arhivskim televizijskim snimkama.