I DALJE NAJVIŠE POBAČAJA U BRAKU!

Šokantni podaci o prekinutim trudnoćama

04.12.2013 u 09:36

Bionic
Reading

Posljednje statističko izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o prekidu trudnoća u zdravstvenim ustanovama tijekom prošle godine pokazalo je šokantan podatak da su prekinute trudnoće zbog izvanmaterične trudnoće i ostalih abnormalnih produkata začeća u prošlih 13 godina porasle za 20 posto.

Tako je ova vrsta pobačaj 2000. godine činila samo 26,5 posto od ukupnog broja pobačaja. U Hrvatskoj, izvanmaterične trudnoće lani bile su krivac za čak 47, 8 posto pobačaja. Spontani prekidi trudnoće također su u porastu i zabilježeno ih je 1.696 ili 16,8 posto, što je 2,4 posto više nego godinu ranije. Recimo, kako je tijekom 2012. godine u Hrvatskoj prijavljeno 10.088 prekida trudnoće, što ipak ukupno predstavlja blagi pad u odnosu prema prethodnim godinama, a broj i udjel prekida trudnoće na zahtjev žene je tijekom niza godina značajno smanjen, pa je tako postotak od 35,4 posto, čak 6,4 posto manji od onoga iz 2011. kada su na području Hrvatske prijavljena 4.374 namjerna abortusa ili čak 41,8 posto od ukupnog broja pobačaja, piše Glas Slavonije.

Tako, prema posljednjim statistikama, na 100 porođaja bilježimo devet namjernih prekida trudnoće, što je najniži omjer od 2000.

Većinu abortusa žele žene u braku

Podaci pokazuju da se na pobačaj najviše odlučuju žene u dobi od 30 do 34 godine, a zanimljivo je i da je od 3.572 žene koje su lani zatražile prekid trudnoće u braku je njih 51,5 posto. Među ženama koje traže prekid trudnoće je 25,7 posto onih koje nisu rodile, a najviše onih koje imaju dvoje djece 28,6 posto.

Najniža stopa maloljetničkih trudnoća

Tijekom 2012. godine zabilježena su i 193 legalno inducirana prekida trudnoće u maloljetnica, a iako je stopa namjernih prekida trudnoće u žena mlađih od 19 godina znatno niža u odnosu na ostale dobne skupine, u posljednjih pet godina nema značajnih promjena. U HZJZ-u ocjenjuju da, iako se zdravstveno-odgojne i edukativne mjere vezane uz zaštitu od neželjene trudnoće posljednjih godina intenziviraju, zasad ne rezultiraju željenim padom učestalosti namjernih prekida. Međutim, treba napomenuti da, prema pokazateljima iz ostalih zemalja, Hrvatska pripada zemljama s najnižom stopom namjernih prekida trudnoće u djevojaka ispod 20 godina života. Analizirajući stope legalno induciranih prekida trudnoće prema županiji prebivališta žene, u 2012. godini najviša je stopa u Istarskoj županiji, a najnižu stopu u Hrvatskoj ima Požeško-slavonska županija