NOVI IZAZOV

'Ponosni smo na Istru jer smo glasali PROTIV'

02.12.2013 u 17:14

Bionic
Reading

'Istra dvojezičnost živi i diše već godinama, što ju čini zdravijom i tolerantnijom sredinom, a svoju posebnost još je jednom pokazala na jučer održanom referendumu o ustavnoj definiciji braka', izjavio je potpredsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić

Podsjetimo, na jučerašnjem referendumu 58,23 posto građana Istre izjasnilo se protiv, a 41,07 posto odgovorilo je kako je za ustavnu definiciju braka. Istra se, uz Primorsko-goransku županiju, time istaknula kao jedna od dvije najtolerantnije hrvatske regije, a za Labin (70,97 posto 'protiv' ) i Pulu (63,64 posto) moglo bi se reći da su 'najveći gay-friendly' gradovi.

'Izuzetno sam ponosan na Istru koja je i ovoga puta pokazala veliku zrelost svojstvenu najrazvijenijim zapadnim zemljama. Istra je pokazala da je posebna te da mora biti predvodnikom u Hrvatskoj. Istra je danas ono što priželjkujemo da cijela Hrvatska bude jednog dana', izjavio je Miletić koji smatra da je ključ uspjeha upravo u različitosti i toleranciji.

Zadovoljstvo rezultatima glasanja Istre na jučerašnjem referendumu nije skrivao ni istarski župan Valter Flego. 'Istra je tolerantna, otvorena, multikulturalna regija koja već više od dvadeset godina njeguje suživot te se, stoga, protivimo svakom obliku diskriminacije', rekao je Flego dodavši kako u državi postoji mnogo važnijih tema kojim bi se trebali baviti, poput onih gospodarskih.

Osim rodnoj i spolnoj diskriminaciji, istarski čelnici izrazili su da su protiv svakog oblika diskriminacije pa tako drže da bi eventualni referendum, kojim se traži izmjena članka 12. Zakona o pravima nacionalnih manjina, bio kontraproduktivan.

'Dvojezičnost u Istri smatramo civilizacijskim dostignućem i standardom kojeg smo svi zajedno dužni očuvati. Svaki pokušaj ukidanja tih prava, smatramo velikim korakom unatrag', istaknuo je član Predsjedništva IDS-a Valter Flego na danas održanoj konferenciji za novinare o završetku prikupljanja potpisa za referendum o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Naime, drži da je referendum kontraproduktivan u postupku uređenja međunacionalnih odnosa, naročito kada se primjenjuje kao sredstvo kojim se pokuša nametnuti volja većine u odnosu na prava jedne manjinske nacionalne zajednice.