U ETERU HRVATSKOG RADIJA

Markić želi spriječiti da gay parovi dobiju ista prava kao oni normalni

29.11.2013 u 17:50

Bionic
Reading

Željka Markić iz inicijative U ime obitelji u jutrošnjem dvoboju s Marinom Škrabalo iz Gonga u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija poručila je kako želi zacementirati prava heteroseksualnih parova, na način da će jedino takvi parovi imati pravo na brak, čime bi se istospolne parove spriječilo da imaju ista prava

'GONG bi trebao biti nestranačka organizacija, ali je itekako vidljivo stranačka, i to na strani vladajućih, a oni nas ne birajući sredstva, kao što je sprečavanje javnosti da dođe do čistih i nefiltriranih informacija, opstruiraju od samog početka. I gospođica Škrabalo je svojim izuzetnim poznavanjem prava i Ustava RH zaista reprezentativan predstavnik GONG-a. Pristajanjem na stranu Vlade, GONG je pokazao svoje pravo lice', osvrnula se Željka Markić posprdno na tvrdnje Marine Škrabalo kako inicijativa 'U ime obitelji' na perfidan i manipulatorski način vodi svoju kampanju, krijući iza pitanja o braku neke svoje, potpuno druge ciljeve od zaštite braka i obitelji.

Osim animoziteta koji se i preko radiovalova mogao itekako osjetiti između dviju gošći jutarnje emisije 'Poligraf' Prvog programa Hrvatskog Radija, palo je i prilično teških riječi. Od obostranog prozivanja za laži i obmane, pa do podsmijeha i uzdaha bespomoćnosti zbog 'gluposti' ove druge, Poligraf je jutros bio jako živ. 'Inicijativa U ime obitelji teži tome da zacementira uskraćivanje uopće mogućnosti za ostvarivanje nekih osnovnih ljudskih prava, ovoga puta prava jedne manjine u RH. Moram naglasiti da ta manjina ni danas nema prava koja im vi želite unaprijed oduzeti, i to smatram običnim terorom većine nad manjinom', rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

'Datum održavanja referenduma 1. prosinca 2013. posebno je znakovit, budući da je na taj datum (1. 12. 1955. godine) Rosa Parks izbačena iz autobusa jer nije htjela prepustiti bijelcu mjesto, što je značilo početak ukidanja segregacije u Americi, a pola stoljeća nakon toga, u jednoj demokratskoj zemlji, vi vodite kampanju kojom želite dokinuti nečija prava i slobode. To je nevjerojatno', rekla je Škrabalo. Svojim mirnim glasom, kojim namjerno ili slučajno iritira sve svoje sugovornike, Željka Markić samo je odvrtjela svoju mantru: 'Građani RH dobili su jednostavno pitanje i na njega očito žele odgovoriti. 750 tisuća potpisa je dokaz za to.'

Na opaske kako je Ustav, između ostalog, uglavljen baš zato da bio štitio manjinu od većine, Markićka je samo hladno otpuhnula i izjavila da se slaže sa Škrabalo. 'Da, cilj U ime obitelji i jest da se nikada ne dođe u situaciju gdje bi istospolni parovi dobili prava koja imaju i heteroseksualni. 'Građanska inicijativa U ime obitelji želi zacementirati, ako tako odluče građani u nedjelju na referendumu, da je brak zajednica žene i muškarca. Tu nema ništa protuzakonito ilegalno ili nepošteno', rekla je samouvjereno.

Kada su se počele 'gađati' niskim udarcima i uvredama, voditelj ih je počeo smirivati. Ubrzo smo čuli i Markićku kako u eter izgovara: 'Molim vas gospođice Škrabalo, nemojte se tako prijeteći ustajati, naginjati i puhati prema meni, ja to ne radim vama', nakon čega je voditelj prekinuo diskusiju i pustio slušatelje da se jave s pitanjima. To je bilo konstruktivno kao i sam razgovor dviju gošći. Od petero slušatelja jedva se izvuklo jedno suvislo pitanje, pa je u tom (drugačije bi bilo iluzorno i očekivati na ovu temu) nedorečenom tonu emisija i završila.

Inspirirani spotom irske Marriage Equality kampanje, riječki glumci snimili su izvrstan spot pod nazivom 'Smijem li se vjenčati za Vanju' u sklopu kampanje PROTIV diskriminacije na nedjeljnom bračnom referendumu. Kako biste se vi osjećali da morate pitati četiri milijuna ljudi dozvolu za brak? Zar je razlika ako je Vanja muškarac ili žena?