OPORBA ZA PROMJENU VLASTI

Milanović: Nemate legitimitet, raspišite izbore

27.07.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska treba promjenu vlasti, uvjerena je većina oporbenih saborskih stranaka koje su danas kritizirale prijedlog rebalansa državnog proračuna, prozivajući Vladu da svoje greške zbog rastrošne države želi pokrpati uzimanjem od već osiromašenih građana

ZAGREB - "Ova Vlada nema legitimitet građana za zaduživanje i izvlačenje zemlje iz krize. Poštenije je da se raspusti Sabor i raspišu prijevremeni parlamentarni izbori", poručio je Zoran Milanović (SDP).

Vlada se, po njegovu mišljenju, više niti ne može zadužiti, "jer novac više nije siguran u njezinim rukama", uvjeren da svim mjerama koje Vlada predlaže kao proračunske uštede želi samo "sanirati štetu u državnim financijama učinjenu prekomjernom i neracionalnom potrošnjom koju je nametnula država".

Sanadera usidriti kod Golog otoka

"Narod je HDZ-u oprostio i pretvorbu i privatizaciju, ali ovo danasneće. Zemlja je pokradena do srži", poručio je Damir Kajin, napominjući da biza gospodarski krah morao odgovarati Ivo Sanader, jer je zemljudo toga i doveo, podsjetivši na činjenicu da u vrijeme kada segrađanima uvode novi porezi, nekadašnji premijer uživa na krstarenju.'Malo vitra trebalo bi identificirati, locirati i usidriti tamo negdjeu blizini Golog otoka,' izjavio je Kajin.

Vladine mjere, istaknuo je Milanović, imaju za cilj "spasiti političku sudbinu Vlade i kakvu-takvu sudbinu proračuna", a, naglasio je, nema nikakvih naznaka kakav će biti proračun za iduću godinu. "Izbori su najkorektnija, najpoštenija i za Hrvatsku najispravnija stvar. Za ovu vrst eksperimenta mandat od građana niste dobili", poručio je članovima Vlade.

U SDP-u se doznaje da će, za razliku od prošlog rebalansa, ovaj put podnijeti amandmane.

Da su prijevremeni izbori u ovom trenutku najbolje rješenje za Hrvatsku smatra i Damir Kajin (IDS), također prozivajući Vladu da je načinom na koji je došla do rebalansa i pratećih zakona pokazala nesposobnost i nebrigu za građane.

Ocijenio je da je "Hrvatska lakše isfinancirala rat nego što će isfinancirati izlazak iz krize. "Rješenje su prijevremeni izbori, da nova vlada i zemlja dobiju malo mira. Kada bi bili izvanredni izbori, vjerojatno se institucije ne bi urušavale, ne bi odlučivala ulica", rekao je Kajin.

Na prijevremene izbore pozvala je i Vesna Pusić u ime Kluba HNS-a. "Izbori nisu ništa strašno, samo normalan način urednog i demokratskog prijenosa vlasti. Preporučam vam da o tome razmislite", poručila je vladajućima.

Pozvala je i na drugačiju koncepciju sastavljanja proračuna, "ne kao što to čini ova Vlada, samo preraspodjelom po stavkama i poreznim opterećenjem građana". "Vlada se ponaša kao obrnuti Robin Hood - uzmi siromašnima i daj povlaštenima", rekla je.

Nužnim smatra oporezivanje dividende osim one koja se reinvestira, zatim zaustavljanje korupcije i lošeg poslovanja, poput onog u državnim poduzećima HEP-u i HAC-u. Potrebno je, kaže, rast plaća vezati uz rast gospodarskih aktivnosti, nagraditi kvalitetne i otpustiti nesposobne, uvesti reda u javnu upravu i revidirati velik broj državnih agencija, "od kojih većina ne samo da ne zna što radi, nego da uopće i postoji".

Boro Grubišić (HDSSB) rebalans je nazvao "šamaranjem po džepovima velikog broja građana", ističući da rebalans ne smije biti "za spašavanje Vlade, nego zbog građana".

Istaknuo je da se Hrvatska, osim ekonomskoj, nalazi u moralnoj, u krizi vrijednosti. "Nije naša unutarnja kriza isključivo rezultat recesije, nego ideologizacije društva, pretjeranog zapošljavanja ljudi koji ne proizvode nove vrijednosti, te prekomjerne potrošnje", ocijenio je Grubišić.