UBIRANJE DUGA

Poreznici kreću u lov po 10.000 luksuznih vozila

29.11.2013 u 08:25

Bionic
Reading

Građani koji duguju porez, a nisu se odazvali pozivu Porezne uprave na dogovor oko načina otplate duga te u isto vrijeme posjeduju skupe aute, jedrilice ili jahte, ostat će bez te imovine, objasnio je za Jutarnji list pomoćnik ministra financija Boris Lalovac

Do kraja listopada od 70 tisuća dužnika Poreznoj se odazvalo njih manje od pola. Neki su dogovorili reprogram duga, a neki su ga uplatili jednokratno.

Oko 10 tisuća luksuznih vozila pod ovrhom je zbog dugova, a da bi ih se moglo zaplijeniti, mora se organizirati mobilna jedinica Carine. Automobili će se skladištiti u prostorima HAK-a, a dogovorit će se sustav preko kojeg će se prodavati na licitaciji kako bi se otplatio dug.

Naime Porezna uprava putem OIB-a građana može pratiti i prati one dužnike koji posjeduju imovinu što im nije nužna za život i istovremeno državi duguju porez, a nisu prihvatili mogućnost da reprogramiraju svoje dugove. Osim luksuznih auta, Porezna uprava trebala bi početi plijeniti jedrilice i jahte dužnika, no za tu operaciju tek treba dogovoriti marinu u koju će ih parkirati. Dok poreznici razmatraju kako naplatiti stare dugove, recesija od sve većeg broja građana stvara nove dužnike. U posljednjih šest mjeseci broj blokiranih građana povećao se za 35.000.

Trenutno je blokirano 711.300 računa od njih 6,8 milijuna.

Blokirane račune ima 290.000 građana zbog dugova teških 22,6 milijardi kuna, što je za 724 milijarde kuna više u odnosu na rujan te 3,8 milijardi kuna više nego na kraju ožujka ove godine. Gotovo 20 milijardi kuna 204.000 građana duguje dulje od godinu dana, a njih 85.000 ima blokirane račune kraće od godine. Prvih 100 dužnika dužno je 4,2 milijarde kuna, a prvi na toj listi duguje 145 milijuna kuna, podaci su koje je sabralo Ministarstvo financija, otkriva Jutarnji.hr.