Hrvatska ODJECI ŽELJEZNIČKE NESREĆE

Mesić: Moraju odgovarati svi u vertikali

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da bi zbog željezničke nesreće kod Kaštela svi koji su u tom slučaju u vertikali odgovornosti i trebali snositi odgovornost za tragediju

ZAGREB - Mesić se upitao koji su razlozi da se se sredstvo koje je uzrokovalo nesreću kupovalo od onoga tko se bavi hranom za mačke i pse, umjesto izravno u Chromosu, s obzirom i na razlike u cijeni.

Upitan što misli o tome da ga je pjevač Thompson na koncertu u Biogradu nazvao izdajnikom, Mesić je rekao da "ne zna zašto se taj gospodin ljuti". Nisam konzument njegove glazbe, ali nisam zbog toga izdajnik. Ako sam izdajnik zato što se borim za ono što piše u hrvatskom Ustavu, da je Hrvatska proizašla iz antifašizma, onaj koji to negira, napada Ustav, istaknuo je Mesić.

Ocijenio je dobrim što ga napadaju proustaški elementi u Hrvatskoj i pročetnički elementi u Srbiji, istaknuvši da je to "dokaz da ide dobrim putem i da je u pravu".

Komentirajući rebalans proračuna, Mesić je rekao da smo dobili nekoliko rebalansa u kratkom vremenu, ali ne i prijedloge za rješavanje drugih pitanja u vezi krize. Mesić smatra da treba oporezivati veliku imovinu, velika nasljedstva i velike kapitale.

Najjednostavnije je odrezati od plaće i time riješiti problem, napomenuo je Mesić, dodavši da će krizu osjetiti svi kad odu na tržnicu jer će cijene rasti, bez obzira što se ne bi dirale mirovine i plaće do tri tisuće kuna.

Upitan je li proslava Dana ustanka u Srbu u sukobu s državnim blagdanom Danom antifašističke borbe, Mesić je rekao da je i u Sisku bio organiziran ustanak, grupe koja nije bila povezana s drugima, i to je bio početak ustanka, dok je ustanak u Srbu zahvatio široki prostor Hrvatske. Može se i taj dan obilježiti, no ne samo kao ustanak Srba, jer su, ustvrdio je, tamo bili i Hrvati i Srbi.

S obzirom da, kako je rekao, još nije dobio službene informacije o istrazi u HEP-u, Mesić to nije komentirao.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još