SPLITSKU NADBISKUPIJU POVIJEST NE ZANIMA

To se zove poduzetništvo: Na temeljima crkvice iz srednjeg vijeka grade se stanovi!

27.11.2013 u 18:05

  • +3

Kulturocid u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Pixsell.hr

Bionic
Reading

Za razliku od države koja nikako ne uspijeva aktivirati svoje vrijedno vlasništvo, Crkva u Hrvatskoj nema nikakvih problema s 'neperspektivnim nekretninama': ovog tjedna započela je gradnja stambeno-poslovne zgrade na splitskom Soluratu, u strogom centru grada, i to na temeljima triju crkvica od kojih najstarija datira još iz 1362. godine!

Radi se o malenoj parceli uz samu Trumbićevu obalu na rubu Varoša i tek nekoliko koraka od legendarne ribarske lučice Matejuška, na kojoj će svoju zgradicu podići bogati povratnik iz Kanade Jure Brekalo. Zemljište je otkupio od Nadbiskupije splitsko-dalmatinske prije nešto više od deset godina, i to nakon što su u Crkvi shvatili da se na njemu neće baš zaraditi: u tom trenutku naime ono je bilo negrađevinsko, pa je prodano Brekalu za cijenu od 270 tisuća njemačkih maraka. Nešto više od milijun kuna.

Na inicijativu građana Varoša da se ondje uredi mali park i kapelica crkvene vlasti su se oglušile.

Arheolozi su na Soluratu pronašli tragove crkvica iz ranog srednjeg vijeka, ali i nekoliko grobova. Oni najvjerojatnije pripadaju bratimima koji su se brinuli za posljednju crkvu na toj lokaciji, posvećenu sv. Petru i Anti i izgrađenu 1884. godine, nakon pobjede narodnjaka u Splitu. U pučkoj predaji ona je nazivana 'Sveti Ante Tolomaš' jer je pri njoj djelovala bratovština u kojoj su se okupljani talijanaši, ne baš omiljeni među prosječnim Splićanima tog doba.

Crkva je teško oštećena u savezničkom bombardiranju grada 1944. godine, a nakon toga je doslovno rastavljena te se kamen koristio za popravak oštećenih kuća.

Početkom prošlog desetljeća novi vlasnik crkvenih temelja Brekalo pokušao je graditi na Soluratu, no spriječio ga je bunt okolnih stanara i prigovori konzervatora. U međuvremenu su se i stručnjaci priklonili stavu Crkve da se ondje nema što zaštititi, pa su nakon procedure duge pet godina prije nešto više od godinu dana potvrdili građevinsku dozvolu. Po projektu arhitekta Marina i Maje Kaliterne gradit će se objekt s podrumom, prizemljem i tri kata veličine 676 četvornih metara. Na svakome po jedan stan.

Konzervatori su odlučili zaštititi tek mali temeljni zid nekadašnje crkve vidljiv s ulice, koji će se morati uklopiti u novi objekt. I inače, bilo je prilično kompleksno nagurati stambenu zgradu u uski pojas uz obalu jer se na istočnom dijelu parcele već nalazi stara zgrada, kojoj su stanari mahom ilegalno 'probili' prozore na fasadi. Ubuduće će kroz njih gledati u zid budućih susjeda udaljen tek metar i pol zračne linije.

Neće dobro proći ni legendarni bivši igrač Hajduka Zlatko Vujović, čija će obiteljska kuća - obnovljena u tradicionalnom stilu pučke arhitekture - ostati bez pogleda na more. Od Brekala ga dijeli put, pa nije imao pravo žalbe.

Iz splitske gradske uprave za Tportal su potvrdili da su izdane sve potrebne dozvole za gradnju na Soluratu, a dostavili su nam i opsežnu dokumentaciju o ovom slučaju. Iz same Crkve pak nisu se oglasili o prodaji svoga bivšeg zemljišta zajedno s povijesnim temeljima. Ni prije deset godina, ni danas.