SVETE KRAVE

Sanaderov tjelohranitelj zaštićen u istrazi

27.07.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Puna dva mjeseca Uprava za poslove sigurnosti pri Ministarstvu unutarnjih poslova USKOK-u ne dostavlja podatke o angažmanu Ante Bralića, tjelohranitelja bivšeg premijera Ive Sanadera

Prema pisanju Večernjeg lista, Uprava za poslove sigurnosti pri Ministarstvu unutarnjih poslova USKOK-u ne dostavlja podatke o angažmanu Ante Bralića, tjelohranitelja bivšeg premijera Ive Sanadera i jednoga od korumpiranih policajaca uhićenih u akciji u čijem je središtu Dražen Golemović, navodni istarski graditelj vila javnosti poznat po kumstvu s Vjekom Sliškom. U Ravnateljstvu policije to se doživljava kao tiha opstrukcija postupka i davanje zaštite korumpiranom policajcu samo zato što je dobar s bivšim premijerom. 

Golemović po zaustavnom traku

Bralića se optužuje za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno da je kao zaposlenik MUP-ova Ureda za osiguranje pogodovao Golemoviću. Protiv njega je, s četvoricom drugih policajaca, šefom lokalnog poreznog ureda i tužiteljicom iz Pazina otvoren kazneni postupak, no iz Ravnateljstva policije doznajemo da stvari, barem što se Bralića tiče, od početka nisu išle glatko.

U istrazi se utvrdilo da je Bralić stalno u kontaktu s Golemovićem, da obitelj na Golemovićev račun ljetuje u Poreču, a da je Golemović prilikom dolaska u Zagreb pod posebnim tretmanom. Što to znači govori slučaj ljetne gužve na auto cesti kada je Bralić svog istarskog prijatelja dočekivao na autocesti i pod policijskom pratnjom, po zaustavnom traku, uvodio ga u grad da ne čeka pred naplatnim kućicama u Lučkom. Prema izvoru iz Ravnateljstva policije, kada su se podnosile kaznene prijave premijeru Ivi Sanaderu nije bilo drago što je među prijavljenima i njegov tjelohranitelj.

Bralić nagrađen funkcijom

Navodno je čak i tadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber bio izravno zamoljen da skloni prijavu protiv Bralića. To nije učinjeno, no zapelo je kod prikupljanja ostalih dokaza koji, pored snimljenih telefonskih razgovora, trebaju potkrijepiti optužbe. Tako je USKOK još prije dva mjeseca preko Ravnateljstva policije zatražio podatke o tome na kojim je zadacima i u kojem angažmanu Bralić bio u dane kada mu se stavlja na teret da je činio usluge Golemoviću.

No, Uprava za osiguranje koja funkcionira pri Ministarstvu, a ne Ravnateljstvu policije (takav je ustroj uspostavljen još zbog Stipe Čačije, također Sanaderova tjelohranitelja koji je za lojalnost bio nagrađen funkcijom pomoćnika ministra policije) ne dostavlja podatke. Nasljednik Stipe Čačije Miljenko Radnić i šef MUP-ovim tjelohraniteljima ne odgovara na požurnice i ne prosljeđuje podatke.

U Državnom odvjetništvu nerado govore o ovome slučaju, suzdržano kažu tek da je najvažnije kako je protiv Bralića i ostalih otvorena istraga, te da će se u sklopu istražnog postupka svi podaci i dokazi zatražiti putem suda. Iz Državnog odvjetništva navode kako je postupak formalno u fazi sudske istrage, pa dokaze više ne prikuplja USKOK, nego sud.