CRNO NAM SE PIŠE

'PDV ćemo smanjiti čim nam bude bolje'

26.07.2009 u 20:57

Bionic
Reading

Drugi put u petnaest dana premijerka Jadranka Kosor gostovala je u 'Dnevniku plus' HRT-a, a ovoga puta javnost je pokušala uvjeriti, prije zajedanja Sabora u ponedjeljak (sutra) da je uzimanje novca iz njihova džepa najnormalnija pojava bez koje se drugi ovogodišnji rebalans proračuna jednostavno ne da napraviti

Uz već uobičajenu retoriku, u kojoj smo svi mi gole statističke brojke, kakva se danima prodaje iz Banskih dvora, Kosor je po tko zna koji put ponovila da Vlada neće dirati rodiljne ni socijalne naknade, pobrojala je koliko je ljudi izuzeto, a koliko nije iz harača koji nas očekuje, ali je isto tako zaboravila pripomenuti da će nezaposlenima naknade pasti. Usto, cijelo vrijeme je pokušavala dokazati da Vlada uistinu štedi.

Upitana hoće li se uz krizni namet od dva posto za one koji imaju plaću između tri i šest tisuća kuna i četiri posto za one koji primaju više od šest, dodatno rezati plaće zaposlenima u državnim tvrtkama, u prvi je mah izbjegla odgovor da bi nakon toga dodala kako će svi predstavnici tvrtki u državnom vlasništvu morati obaviti razgovore sa svojim sindikatima na tu temu.

Prženje struje u HEP-u

Za slučaj predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka kojeg se sumnjiči daje spržio oko milijardu i pol kuna struje kupujući je po 80 eura, aprodajući po 23, Kosor je rekla da čeka izvještaj USKOK-a.
'Akoizvještaj potvrdi medijske napise, onda će biti smjene. Od mene bi biloneodgovorno da napravim bilo što prije rezultata istrage', kazala jeKosor.

Na pitanje do kada će vrijediti nova stopa PDV-a od 23 posto, odnosno kada će se vratiti na 22 posto, premijerka je dala uopćeni odgovor iz kojeg se da naslutiti što nam slijedi.

'Čim bude bolje u Hrvatskoj', odgovorila je Kosor.

Govoreći o reformi državne uprave, najavila je da će se nešto više na tu temu znati početkom rujna.

'Ne može se od mene očekivati da u dvadesetak dana koliko sam premijerka podijelim 70 tisuća otkaza, koliko se pisalo po medijima. Za to je osnovano ministarstvo Uprave i u rujnu će se znati sve o reformi u državnoj upravi', kazala je Kosor

Na najave sindikate da je čeka nemirna jesen i narod na ulicama, premijerka je pripomenula 'kako ima potporu većine sindikata', a opovrgnula je i medijske napise kako je Vlada mijenjala odluke o stopama kriznog nameta.
 
OSVRT TPORTALA NA KRIZNI NAMET Ovcama uzeto 2%, a stoci krupnog zuba 4%

'Vlada odluke nije mijenjala. Mi smo samo slušali prijedloge i jedina odluka koju smo donijeli bila je ona u petak. Što se tiče sindikata, samo sam od čelnice SSSH Ane Knežević čula da poziva ljude na ulicu. To nije njezin posao.

Moram reći da postoje fonogrami svega o čemu se razgovaralo u Vladi. Međutim kad je ona izašla iz Vlade, govorila je nešto drugo. Očito je brzo promijenila mišljenje', naglasila je Kosor.

Za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ustvrdila je kako ona svoje mišljenje nije mijenjala i da i dalje smatra kako Zakon treba promijeniti.