DAREŽLJIVI HEP

Klubovima milijuni eura, a oboljelima 30.000 kuna

26.07.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske elektroprivrede ovih dana će prvi put odgovoriti na upite o količini i motivima svojih brojnih sponzorstava. Kako doznajemo dio kriminalističke obrade nad HEP-om posvećen je brojnim sponzorstvima i donacijama tog javnog poduzeća, koje ono često zamata u forme “reklamne kampanje”

Izvori Jutarnjeg lista bliski istrazi tvrde kako se sponzorstva HEP-a u posljednjih nekoliko godina kreću i do trideset milijuna kuna godišnje, dok su iznosi neformalnih sponzorstava, donacija i poklona, ukupno možda i veći.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo tako da je broj sponzorstava od 2003. do 2006. narastao za tri puta. Prije nego što je upravu HEP-a preuzeo Ivan Mravak, u različita sponzorstva, donacije i promidžbu putem sponzorstava HEP je trošio iznose od nekoliko milijuna kuna. U 2003. na te je izdatke utrošen ukupno 7,9 milijuna kuna.

Nakon samo tri godine ti su se iznosi gotovo učetverostručili. U 2006. je, tako, na donacije i “reklamna sponzorstva” utrošemo 25,6 milijuna kuna. Te je godine nogometnom klubu Hajduk HEP donirao 2,8 milijuna kuna, dok je splitske košarkaške, rukometne i vaterpolo klubove sponzorirao s približno 5 milijuna kuna. Višemilijunske iznose dobivali su i NK Dinamo te Rukometni klub Zagreb.

Za Udrugu branitelja u HEP-u, Uprava je iste godine izdvojila 1,7 milijuna kuna dok je Zakladi za istinu o Domovinskom ratu (koja zastupa interese generala Ante Gotovine) HEP donirao pola milijuna kuna. Darivajući šakom i kapom braniteljske udruge, razne zaklade i moćne sportske klubove, HEP se daleko manje darežljivim pokazao u skrbi za teško oboljele i zdravstveno i socijalno ugrožene.

Udruzi oboljelih od od leukemije tako je donirao 20 tisuća kuna, a udrugu oboljelih od Downova sindroma također je pomogao “na kapaljku” s 10 tisuća kuna. Istovremeno je sinu jednog od članova Uprave poklonio dizajnerski namještaj u vrijednosti 22 tisuće kuna, a toliko je koštala i jedna stolica poklonjena don Vinku Sanaderu, bratu bivšeg premijera, kojeg uz Luku Bebića, mnogi smatraju i jednim od glavnih kadrovika HEP-a d.d. U kaznenoj prijavi djelatnika HEP-a protiv člana uprave Željka Kljakovića Gašpića, navodi se i informacija “o velikom broju poklonjenih mobilnih telefona i računala.”

Uprava Hrvatske elektroprivrede do danas nikada nije progovorila o svojim sponzorstvima. Na upite novinara redovito je odgovorala šutnjom, premda je riječ o kompaniji u stopostotnom državnom vlasništvu.

Na nedavni upit koliko novca tvrtka plaća Upravi NK Dinamo, čiji igrači nose HEP-ove reklame na leđima, glasnogovornik tvrtke odgovorio je da se “uprava ne želi izjašnjavati o iznosima donacija i sponzorstava.” Istaknuo je i da su “donacije i sponzorstva dio reklamne i poslovne politike HEP-a.” No, izvori Jutarnjeg napominju da se državni monopolist nema razloga reklamirati.