Hrvatska AVIONIMA PROTIV KUKACA

Bubalo ignorirao Milinovića i zaprašivao komarce

S dva aviona sinoć je obavljeno zamagljivanje protiv komaraca rubnih dijelova Osijeka, od Josipovca do Sarvaša, a nalog je dao gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo unatoč zabrani Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

"Dao sam nalog da se s dva aviona večeras obavi zamagljivanje, jer je situacija postala nepodnošljiva, posebice u rubnim dijelovima oko Osijeka", kazao je gradonačelnik Bubalo.

Dodao je kako poziva "ministra Milinovića da prije nego li se odluči za eventualne financijske sankcije prošeta Višnjevcem ili Sarvašem, a može i Osijekom pa da uživa u komarcima". Dodao je da "može pozvati i premijerku Jadranku Kosor, jer Vlada nam od obećanog novca nije dala ni lipe ove godine, pa onda barem sami možemo odlučiti kako ćemo se spasiti od najezde komaraca".

Zeleni Hrvatske pisali su ministru Milinoviću i tražili dozvolu da se zbog velikog broja komaraca dozvoli tretiranje iz zraka, ali je prije dva dana došao negativni odgovor, kazao je Zdravko Peko, predsjednik Zelenih Hrvatske, dodavši kako je uz zamolbu dostavljena i peticija građana s pet tisuća potpisa.

Zabrana avio tretiranjem u naseljenim mjestima na snazi je od proljeća 2007. godine kada je donesen Pravilnik o načinu provedbe obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, a čije izmjene traže Zeleni Hrvatske.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Stjepan Rudan, kazao je kako je avio tretiranje komaraca najdjelotvornije, te da se isti insekticid koristi i za zaprašivanje tzv. "topovima" sa zemlje. Ove godine zbog obilnih kiša i visokih temperatura pojavila se već četvrta generacija komaraca, kazao je Rudan. Protekle dvije godine nije bilo najezde komaraca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još