UDAR NA STUDENTE

Život u domovima poskupljuje 300 posto

Bionic
Reading

Olakšanje studenata koji su se uspjeli izboriti za neko od 7,5 tisuća mjesta u pet zagrebačkih studentskih domova u jesen bi mogao zamijeniti šok. Prema neslužbenim informacijama, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, kako se najavljivalo, priprema poskupljenje cijene smještaja koje bi u nekim domovima moglo iznositi i 300 posto!

Tako se za SD Ante Starčevića, Cvjetno te 5. i 6. paviljon SD-a Stjepana Radića predlaže povećanje sa 120 na čak 400 kuna, ostali paviljoni na “Savi“ mogli bi stajati 300 kuna, dok bi cijene u SD Ivana Meštrovića trebale skočiti sa 60 na 200 kuna. Poskupjet će i prehrana, a predlaže se povećanje sa sadašnjih 4,44 kune po meniju na 6,44 kune, piše Slobodna Dalmacija

Oštro protivljenje istaknuo je već Studentski zbor Sveučilišta, koji je zatražio hitan sastanak s ravnateljem SC-a, rektorom i predstavnikom Ministarstva znanosti.

U povodu najavljenih mogućih poskupljenja oglasilo se i Ministarstvo znanosti, iz kojega poručuju da će i dalje jednakim iznosom subvencionirati troškove studentskog smještaja i prehrane.

Podsjećaju na to da pravo na subvencioniranu studentsku prehranu i smještaj ostvaruju svi redoviti studenti, za što je u proračunu osigurano 250 milijuna kuna. MZOS prehranu subvencionira sa 73,65 posto, a ostatak podmiruju studenti.

Smještaj u domove Ministarstvo pokriva sa 105 kuna mjesečno, a studenti plaćaju ostatak do pune cijene, ovisno o domu u kojemu su smješteni.