DIP POZIVA REFERENDUMSKE SUDIONIKE

Iako ne morate, objavite troškove promidžbe i izvor novca

19.11.2013 u 17:53

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je danas sudionike referendumske promidžbe da, unatoč zakonodavnoj praznini, ali zbog dostignutih standarda, javno objave podatke o izvoru sredstava i visini troškova promidžbe

Povjerenstvo sudionike poziva da to učine najkasnije 24 sata prije dana održavanja referenduma, 1. prosinca ove godine.

DIP 'priznaje' da propisi koji reguliraju provedbu referenduma ne obvezuju sudionike referenduma da objave izvore i iznose utrošenih sredstava za promidžbu, niti propisuje ograničenje ukupnih sredstava za tu namjenu. Tumači i da nije ovlašten donijeti obvezatnu uputu kojom bi se sudionicima referendumske promidžbe propisala obveza javne objave izvora sredstava i troškova referendumske promidžbe.


Unatoč zakonodavnoj praznini, a imajući u vidu do sada dostignute demokratske standarde, DIP poziva sudionike promidžbe da najkasnije 24 sata prije dana referenduma javno objave podatke o izvoru sredstava i visini troškova promidžbe.

Precizira kako se to odnosi na, primjerice, troškove radijskih, odnosno televizijskih spotova, plakata, majica, bedževa itd.

Državni referendum održat će se u nedjelju, 1. prosinca i birači će na njemu odgovoriti na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'