SUKOB INTERESA

Kupnja zemljišta na Pelješcu pod istragom?

24.07.2009 u 19:38

Bionic
Reading

Nakon što je jučer objavljeno da IGH i Kostruktor kupuju zemljište u okolici Pelješkog mosta, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku zatražilo je poreznu istragu tog slučaja

Osim što su projektanti i izvođači mosta, autoceste i brze ceste, IGH Jure Radića i Konstruktor Željka Žderića odnedavno su i suvlasnici poduzeća Profectus Vinka Blagaića, koje već godinama ondje kupuje zemlju od mještana. Protectus u dubrovačkom primorju posjeduje najmanje dva milijuna četvornih metara kamenjara i šikare, a prema dokumentima, predbilježila se na kupnju još nekoliko milijuna.

Prvi čovjek borbe protiv korupcije u Saboru Željko Jovanović, predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, smatra da se odgovor krije u dokumentaciji koja je doprla i do njegova saborskog vijeća.

'Dvije vodeće hrvatske tvrtke koje se bave gradnjom su, zahvaljujući povlaštenim informacijama, povoljno preko posrednika kupovale zemljišta na Pelješcu i time željele ostvariti milijunsku korist; pritom je najveću ulogu imala država koja im je dala informaciju o koridoru autoceste', rekao je Jovanović.

Jure Radić rekao je za HRT da je sporna kupnja zemljišta medijska konstrukcija. Tvrdi da je riječ o zemlji u dubrovačkom primorju koja je 50 kilometara udaljena od Pelješkog mosta. Tu su zemlju kupili puno prije nego što je projekt mosta i zamišljen. Dodao je da je usporavanje gradnje mosta bilo očekivano s obzirom na gospodarsku situaciju.

Vlasnik Profectusa Vicenzo Blagaić tvrdi da zemlju ne misle prodavati iako mu je cijena, zbog gradnje mosta, već porasla. Umjesto prodaje, kako kaže, razvijat će turizam.