OSUDE SA SVIH STRANA

'Stožer se potezima u Vukovaru narugao većini građana Hrvatske'

18.11.2013 u 13:28

  • +24

Kolona sjećanja

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nakon što su formirali svoju kolonu sjećanja u kojoj su se među desetak tisuća građana našla i tri generala - Ivan Čermak, Mladen Markač i Ante Gotovina - prepriječili su put državnom vrhu da dođe do Ovčare, nakon čega se on povukao. Politički analitičari s kojima smo razgovarali smatraju da se to nije smjelo dogoditi

Jaroslav Pecnik, politički analitičar, smatra da se današnjim događajima Stožer za obranu hrvatskog Vukovara postavio kao paralelna vlast koja arbitrira što se u Hrvatskoj smije, a što ne smije.

'Cijelo vrijeme pozivaju na jedinstvenu Hrvatsku, a njihovi potezi govore da oni stvaraju paralelnu, drugu Hrvatsku, a potporu u tome, u to više nema nikakve sumnje, daju im Crkva i HDZ. Sramota je ovo što su napravili u Vukovaru i to na dan u kojem bi svi trebali biti jedinstveni i prisjetiti se žrtava. Vukovar bi trebao biti grad pomirenja, a danas je postao grad razdora', smatra Pecnik i dodaje da se Stožer na ovaj način narugao većini građana Hrvatske koji su izabrali vlast bez obzira na to kakva ona jest.

'Stožer nema legitimitet da se tako ponaša', ustvrdio je.

Žarko Puhovski, profesor i politički analitičar, drži da su današnjim događajima obje strane dobile što su željele.

'Radikalna desnica je željela dokazati da su oni jedini čuvari nacionalne riznice sjećanja na Vukovar, a Vlada je pokazala ono što do sada nije, a to je da je ljevičarska, liberalna, nesklona nasilju', kazao je Puhovski.

Smatra da je Vlada dobro postupila jer je odustala od suprotstavljanja članovima Stožera, ne tražeći od osiguranja da ih ukloni.

'Na ovakav dan bilo kakvo nasilje dovelo bi do histerije. To bi dalo krila članovima Stožera i povlačenje Vlade bio je logičan potez', napominje Puhovski.


Davor Gjenero, politički analitičar, smatra da za događaje u Vukovaru podjednaku odgovornost snose i Stožer i Vlada RH i da je u cijeloj situaciji Ivo Josipović, predsjednik RH, ispao kolateralna žrtva.

'Josipović nije antagonizirao javnost i nije je iritirao svojim potezima. To što je njemu zapriječen prolaz u Vukovaru ozbiljan je problem. Ovo što se danas dogodilo bilo je očekivano i da je Zoran Milanović racionalan političar, on se u Vukovaru ne bi ni pojavio, već bi se tamo našao Vladin izaslanik i onda možda do podjele na dvije kolone ne bi ni došlo. Vjerujem da Josipović današnje događaje neće shvatiti osobno i da će i dalje igrati ulogu pomiritelja i biti pristojan', zaključio je Gjenero.