KRIZA BOGA NE MOLI

Crkva se odriče 50 mil. kn iz proračuna

24.07.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) priopćila je danas da je, nakon konzultacija sa Svetom Stolicom i u dogovoru s Vladom i Ministarstvom financija, odlučila da od 283 milijuna kuna, koliko je u državnom proračunu za Crkvu ukupno predviđeno u ovoj godini, izdvoji 50 milijuna kuna kao doprinos za prevladavanje krize

HBK u priopćenju navodi da Katolička crkva, sukladno međunarodnom ugovoru o gospodarskim pitanjima između Hrvatske i Svete Stolice od 9. listopada 1998. kojim se priznaje opće društveno vrijedan rad Crkve u Hrvatskoj, svake godine dobila određeni iznos iz državnog proračuna.

Ugovorom je određeno da se ta sredstva koriste u tri svrhe - za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, za izgradnju i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koji nisu u popisu spomenika kulture te za karitativnu djelatnost.

"Poštujući odredbe spomenutog Ugovora, a vodeći računa o ozbiljnosti aktualnog gospodarskog i socijalnog stanja, Hrvatska biskupska konferencija je nakon konzultacija sa Svetom Stolicom i u dogovoru s Ministarstvom financija i Vladom Republike Hrvatske odlučila od sredstava predviđenih proračunom za ovu godinu (283 milijuna kuna) svotom od 50 milijuna kuna dati svoj doprinos za prevladavanje aktualne krize", stoji u priopćenju.

HBK ističe da je Crkva i do sada veliki dio sredstava dobivenih iz državnog proračuna koristila u karitativne svrhe. "Osobito danas u teškoj gospodarskoj situaciji Crkva će preko svojih Caritasa nastaviti pomagati i biti blizu upravo onima koji su na poseban način pogođeni krizom i koji su najpotrebniji pomoći", zaključuje se u priopćenju Tajništva HBK.