UZBUNA U ŠIBENIKU

Vukelić tražio koncesiju za bojne otrove

Bionic
Reading

Slobodna Dalmacija objavila je da posjeduje zamolbu iz MORH-a, s potpisom ministra Branka Vukelića, upućenu Središnjem državnom uredu za imovinu u kojoj se 27. travnja traži koncesija za skladište Jamnjak u Šibeniku glede zahtjeva tvrtke FLEX-O iz Dugog Sela o mogućem osnivanju centra za obuku protiv kemijskog, biološkog, radioaktivnog, nuklearnog i bombaškog terorizma u Hrvatskoj

'Bivše vojno skladište Jamnjak obilazi se povremenim ophodnjama, što predstavlja znatan angažman djelatnika i izdvajanje financijskih sredstava MORH-a”, piše Vukelić te predlaže da se donese odluka o dodjeli skladišta na korištenje tvrtki FLEX-O, uz uvjet sklapanja sporazuma s MORH-om o zapošljavanju izdvojenog osoblja MORH-a.

“Predlažemo i da se dobivena sredstva usmjere MORH-u za modernizaciju perspektivnih lokacija”, naveo je Vukelić.

Još tijekom jučerašnje konferencije za novinare u Šibeniku stigao je demanti iz MORH-a u kojem se navodi da se MORH u dva navrata negativno očitovao na inicijativu tvrtke FLEX-O.

“S obzirom na to da je FLEX-O ignorirao očitovanja MORH-a te pokušao izmanipulirati javnost, MORH je Središnjem uredu uputio negativno mišljenje za dodjelu koncesije toj tvrtki za bilo koju namjenu.”

Je li na pomolu novi skandal u Šibeniku, koji je nehotice razotkrila američka tvrtka KnoTox Inc. kad je medijima odaslala “pismo namjere” reklamirajući partnerstvo s MORH-om i Vladom u izgradnji centra za obuku i nastavu o otrovnim agensima na otvorenom na prostoru bivše vojarne Jamnjak?

Da se Amerikanci nisu obratili medijima, moguće bi i planirana prezentacija projekta u hotelu “Sheraton”, teškog oko 15 milijuna dolara, prošla nezapaženo.

− Grad ni pod koju cijenu neće prihvatiti centar za bojne otrove na Jamnjaku. Ako treba, pozvat ćemo i građane da to spriječimo − izjavio je gradonačelnik Ante Županović

Nedopustivo je, smatra, da se otrovni agensi ispituju na otvorenom, ni 300 metara od stambenog naselja. Župan Goran Pauk smirivao je situaciju, tvrdeći da je MORH prekrižio Jamnjak kao neperspektivnu lokaciju.