Hrvatska NAGIBNI VLAK NIJE TESTIRAN

Ekspert za vlakove upozoravao na katastrofu

Još 2004. kada su hrvatskim prugama počeli voziti nagibni vlakovi, Vatroslav Grubišić, njemački sudski vještak za velike željezničke nesreće upozoravao je na to da nagibni vlakovi HŽ-a nisu testirani na hrvatskim prugama. Tada je izrazio sumnju u to da su rađeni po nedostatnim normama te da prijeti velika opasnost od katastrofalnih željezničkih nesreća

Hrvatske željeznice od kanadskog proizvođača Bombardierea kupile su osam nagibnih vlakova koji su napravljeni u njemačkom Henningsdorfu. Još prije puštanja u pogon nagibnih vlakova, 2003. godine, Vatroslav Grubišić upozoravao je Ministarstvo prometa (tada je ministar bio Roland Žuvanić) i Upravu HŽ-a (predsjednik je bio Marijan Drempetić) na nesreće nagibnih vlakova u Njemačkoj i drugim državama Europe. Te nesreće nastajale su uslijed lomova osovina, a pričao je i o opasnostima do kojih može dovesti nedostatak mjerenja bočnih sila prilikom većih brzina u zavojima, prenio je tada tjednik Nacional.

Grubišić, ugledni sudski vještak, nije dobio odgovor ni od Ministarstva ni od HŽ-a te je njegov apel HŽ-u i Ministarstvu bio da provjere prema kakvim normama su potpisani ugovori o proizvodnji nagibnih vlakova za Hrvatsku ostao neuslišan.

Recimo i to da je Grubišić napravio ekspertizu velike željezničke nesreće koja se u lipnju 1998. dogodila brzom vlaku ICE 884 Wilhem Conrad Rontgen, u blizini Eschedea, na relaciji Hamburg – Hannover, u kojoj je poginuo 101 putnik.

Uslijed velikog radnog iskustva na tom polju, Grubišić je rekao da 'postoje veliki izgledi da se zbog povišenih bočnih sila u zavojima slome podvozja vlakova i dogode nesreće poput one u Norveškoj 1999. ili iskakanja kompozicije brzog nagibnog vlaka ICE VT 605 između Nurnberga i Chemnitza'.

U intervju danom Nacionalu Grubišić je istaknuo da su vlakovi Regio Croatia, koje je kupila Hrvatska, građeni prema istim normama i s potpuno istim podvozjem kao i vlakovi Regio svinger 612, nasljednici nagibnih vlakova ICE VT 605 koji su nakon nesreće između Nurnberga i Chemnitza povučeni iz upotrebe 2003. godine.

Vlada RH posao s Bombardiereom sklopila je bez javnog natječaja, tako da su ostale nepoznate stavke ugovora među kojima i uvjeti po kojima se predviđa da taj vlak mora biti isproban, kao i njegov vijek trajanja, rekao je Grubišić.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još