ĆAO, MINISTRE

HSU traži Šukerovu ostavku

24.07.2009 u 10:49

Bionic
Reading

Sukladno jučerašnjoj najavi predsjednika Stranke umirovljenika Silvana Hrelje, HSU je na današnjem središnjem odboru donio odluku o izlasku iz vladajuće koalicije jer nije ispoštovan dogovor o načinu obračuna kriznog poreza od tri posto i zatražio je ostavku ministra financija Ivana Šukera

Doduše, HSU-ovci su odluku o izlasku iz koalicije stavili u stanje mirovanja dok Vlada ne izađe sa službenim prijedlogom zakona kojim bi se trebalo regulirati oporezivanje plaća, mirovina, honorara i drugih primanja.

'Ako Vlada ustraje na tome da porez obračunava na cijeli iznos plaća i mirovina, a ne samo na dio iznad tri tisuće kuna, kako je prvotno bilo dogovoreno, mi ćemo izaći iz koalicije. Ukoliko se prihvati naš prijedlog da se s tri posto oporezuje samo dio iznad tri tisuće kuna, onda ćemo u koaliciji ostati, ali to neće promijeniti naš stav o Šukeru.

Šuker želi poniziti radnike

Po pitanju koalicije oglasio se i Sindikat umirovljenika. Iz SUH-a ocjenjuju da se ministar Šuker ne ponaša kao predstavnikdemokratske vlade u demokratskoj državi, već panično pokušava poniziti,prevariti i uvrijediti umirovljenike i radnike i njihove predstavnikeprikazati neodgovornima i dementnima.

On mora dati ostavku zbog zakašnjele reakcije od devet mjeseci, ali i zbog prevare umirovljenika, građana i radnika o načinu na koji će se provoditi krizni porez', kazao je Hrelja.

Umirovljenici su donijeli i odluku o tome da nema daljnjih pregovora s Vladom te da će preispitati sve koalicijske ugovore na lokalnoj razini. Hrelja je rekao da je komunicirao s predsjednicom HSLS-a Đurđom Adlešić, koja mu je iznijela određene prijedloge za koje je on ustvrdio da su panični.

'Predlagala nam je određene porezne međustope, ali nama je to bilo neprihvatljivo. HSLS u svom imenu ima naziv socijalna. Ovim zakonom se zadire u određena socijalna prava i sami moraju donijeti odluku što dalje. S njima nemamo nikakvih aktivnosti. Naša stranka je crkva za sebe i svak u svojoj crkvi boga moli', zaključio je Hrelja.

Prema izračunu HSU-ovaca, Vlada takvim načinom obračuna poreza umjesto dogovorenih 500 milijuna planira uzeti milijardu i pol kuna.

Mogući izlazak HSU-a iz koalicije neće bitno promijeniti odnos snaga u Saboru jer HDZ će i dalje imati potrebnu većinu za donošenje rebalansa proračuna, budući da umirovljenici na Markovu trgu imaju tek jednog zastupnika.