SMJENJUJE GA VLADA

Mravaku za 'dobar rad' milijun kuna otpremnine

Bionic
Reading

Vlada bi na sjednici u petak trebala smijeniti predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravaka. Informaciju o smjeni potvrdio je visokopozicionirani izvor iz Vlade koji je zamolio za anonimnost dok Vlada na sjednici zakazanoj za 16 sati ne potvrdi smjenu jednog od najkompromitiranijih direktora javnih poduzeća

Večernji list je, naime, otkrio da je Ivan Mravak u ime HEP-a kupovao struju na međunarodnom tržištu po 83 eura, a prodavao je TLM-u za samo 20,5 eura. No, struja nije završavala u šibenskoj tvornici, nego u mostarskom Aluminiju, čime se zapravo subvencionirala proizvodnja u susjednoj državi.

Mravak je na tim poslovima izgubio ukupno 1,4 milijarde kuna, no nitko nije postavljao pitanje njegove odgovornosti dok Večernji list nije otkrio kakve se sve pogrešne poslovne odluke donose u HEP-u.

Iz Vlade se doznaje da je smjena Ivana Mravaka samo upozorenje drugim direktorima javnih poduzeća. Smjenjivanje prvog čovjeka HEP-a Vlada će najvjerojatnije objasniti antirecesijskim mjerama, no još ostaje nerazjašnjeno je li Mravak HEP doveo na rub propasti samostalno ili na izravnu naredbu iz Vlade.

Jednako tako otvoreno ostaje i pitanje Mravakove otpremnine koja bi prema ugovoru trebala iznositi oko milijun kuna, a sa sobom bi iz HEP-a mogao odvesti i službeni audi A6 vrijedan oko 400 tisuća kuna te životno osiguranje od 60 tisuća eura. Ako ga Vlada zaista želi kazniti zbog katastrofalnih poslovnih poteza, trebala bi mu oduzeti i otpremninu, u suprotnom će smjena biti samo kozmetički zahvat.