LOŠ POSAO U ZAGREBU

HDZ prodao BMW i izgubio 2,7 mil. kuna

24.07.2009 u 08:59

Bionic
Reading

HDZ je ovih dana konačno dovršio prodaju čuvenog Sanaderovog blindiranog BMW-a pri čemu je stranka izgubila ogroman novac, čak – dva milijuna i 700 tisuća kuna

Krajem ožujka izbila je velika afera kad je javnost doznala da je HDZ, zanemarujući recesiju u koju je Hrvatska već tonula, svojem lideru nabavio skupocjenu limuzinu, a glavni tajnik većinske stranke Branko Bačić, koji se na toj dužnosti nalazi dvadesetak dana, izvijestio nas je kako je upravo on finiširao posao vraćanja srebrne BMW sedmice njemačkom proizvođaču, piše Novi list

– Završili smo to. Još u travnju smo vratili vozilo, a sada su nam iz BMW-a uplatili novac. Nemamo što tajiti, vještak je auto procijenio na 196 i pol tisuća eura i toliko smo dobili. To je objektivno najbolja cijena što smo je mogli postignuti.

BMW je kupljen početkom prošle godine po principu staro za novo, za njega je stranka dala stari BMW, koji je tada bio procijenjen na 50 tisuća eura, i još je doplaćeno 280 tisuća eura, ispričao je Bačić detalje transakcije između HDZ-a i BMW-a.

Na cifru što je Bačić navodi HDZ je, naravno, platio i sve pristojbe tako da su ukupni troškovi auta narasli na 4 milijuna i 200 tisuća kuna. Javnost je tu brojku saznala na osnovu računa osiguranja što ga je objavio jedan portal.

S obzirom da je Sanader svoju novu auto akviziciju preuzeo pred kraj 2008. godine to znači da je HDZ za četiri mjeseca koliko se bivši premijer njome koristio izgubio dva milijuna i 700 tisuća kuna. Toliko je otišlo zbog amortizacije, a BMW-u je vrijednost smanjio i njegov službeni vozač koji je u veljači u Mokricama, gdje su se susreli hrvatski i slovenski premijeri, Ivo Sanader i Borut Pahor, ogrebao auto o žardinjeru s cvijećem i oštetio ga.

U vrijeme dok je afera najžešće potresala Sanadera i HDZ iz te stranke nije bilo nikakvih informacija tako da je medijima preostalo samo da se bave nagađanjima.

– Tada smo htjeli zataškati cijelu stvar misleći da ćemo to najbolje učiniti ako što manje govorimo o tom autu. Pogriješili smo, jer sve se vrlo brzo dozna, priznao je jedan visoki dužnosnik HDZ-a.

Čim je postalo jasno da Sanader, umjesto da vlastitim primjerom potiče na štednju na svim razinam u državi, troši novac na obnovu svojeg ionako luksuznog voznog parka, uslijedilo je val zgražanja.

– Mogu iskazati svoju deprimiranost zato što živimo u zemlji u kojoj jedni kupuju luksuzne automobile, a na drugoj strani medicinskim sestrama i profesorima smanjuju se plaće, komentirao je, primjerice, u to vrijeme sindikalist Vilim Ribić. Suočen s brojnim negativnim reakcijama Sanader je dva dana po izbijanju afere, bez konzultacija sa stranačkim vodstvom, donio odluku da se BMW proda.

'U cilju sprječavanja obezvrjeđivanja napora Vlade da rebalansom državnog proračuna i štednjom odgovori na ekonomsku krizu i zaustave tendenciozni, zlonamjerni i lažni napisi o HDZ-u, predsjednik Vlade i stranke Ivo Sanader naložio je tajništvu HDZ-a da pokrene postupak prodaje stranačkog BMW-a', navodilo se u HDZ-ovom priopćenju iz 28. ožujka.

Inače, Sanader će kao bivši premijer još pola godine uživati status štićene osobe prve kategorije što mu omogućuje da se i dalje vozi u službenom autu, vjerojatno 'običnoj' BMW sedmici kojom se služio i zadnjih mjeseci prije podnošenja ostavke.