ONEČIŠČAVANJE ZRAKA

Inspekcija uočila nepravilnosti u radu Rockwoola

15.12.2008 u 16:37

Bionic
Reading

U tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. u općini Pićan na trećem dimnjaku za prašinu iz sekcije rezanja inspekcijskim nadzorom provedenim 8. i 9. prosinca utvrđeno da nije obavljano propisano prvo mjerenje emisija

Nadzor su obavljale inspekcije zaštite okoliša i Državnog inspektorata iz područja elektroenergetike i zaštite na radu, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Inspekcija će pokrenuti novi upravni postupak i Rockwool Adriaticu narediti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti vezano na obvezu provođenja prvog mjerenja emisija, navodi Ministarstvo.

Ističe da su u nadzoru također utvrđena odstupanja od odredbi propisa o načinu praćenja kakvoće zraka i prikupljanja podataka glede ispunjavanja tehničkih uvjeta za mjerna mjesta, pa je tvornici naređeno da otkloni uočene nedostatke.

U priopćenju navodi da se u nadzoru inspekcije zaštite okoliša utvrđivalo stanje usklađenosti rada tvornice s uvjetima pokusnog rada određenih u "Planu i programu ispitivanja bitnih zahtjeva za građevinu u tijeku pokusnog rada". Oni su sastavni dio građevinske dozvole, prema kojima je tvornica dužna provoditi ispitivanja ispunjavanja uvjeta koji se odnose na zdravlje i zaštitu okoliša i pratiti emisije u zrak i utjecaj na kakvoću zraka.

Također je s tim u vezi putem ovlaštene osobe dužna obaviti prva mjerenja emisija onečišćujućih tvari u zrak iz ispusta na tri dimnjaka - dimnjaka za plinove iz kupolaste peći, vrteće komore i peći za sušenje i očvršćivanje, iz dimnjaka za plinove iz zone hlađenja i peći za sušenje i očvršćivanje te iz dimnjaka za ispuštanje prašine iz filtra za prašinu iz sekcije rezanja.

Ministarstvo navodi da je tvornica obavila mjerenja iz prva dva dimnjaka i sve izmjene vrijednosti su u dopuštenim granicama, dok na trećem dimnjaku za prašinu iz sekcije rezanja nije obavljeno propisano prvo mjerenje.

U inspekcijskom nadzoru utvrđeno je također da je u listopadu 2008. akreditirani laboratorij - mariborski Zavod za zdravstveno varstvo utvrdio da automatski mjerni instrumenti sustava za kontinuirano mjerenje emisija udovoljavaju zahtijevanoj preciznosti mjerenja.

U vezi praćenja kakvoće zraka na mjernim stanicama u okruženju tvornice na tri mjerne postaje izvan poslovnog kruga: Potpićan 1 - Išišće 20, Potpićan 2 - Oršanići bb i Potpićan 3 - Tupljak 77, koje je provodio zagrebački Institut za medicinska istraživanja za razdoblje od 1. studenoga 2007. do 31. listopada 2008. utvrđeno je da izmjerene količine ukupne taložne tvari i metala i sulfata u njoj nisu prelazile granične vrijednosti određene Uredbom i da je s tim u vezi okolni zrak bio prve kategorije kakvoće.