NEPRAVILNOSTI U TROŠKOVNICIMA

HAC poništava natječaje za WC-e

23.07.2009 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) objavile su danas da će, temeljem rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, poništiti dva javna nadmetanja - za zaštitu postojećih instalacija na dionici Doli-Dubrovnik na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik i za najam kemijskih WC-a

"Hrvatske autoceste d.o.o. objavit će odluke o poništenju navedena dva javna nadmetanja, temeljem rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave", priopćeno je iz HAC-a.

Prema tom priopćenju, Državna je komisija potvrdila da ponude dviju tvrtki koje su se žalile na te natječaje nisu odgovarale odredbama dokumentacije iz natječaja, ali su u kontroli izvan zahtjeva iz žalbi utvrđene nepravilnosti u sastavljanju troškovnika dokumentacije za nadmetanje.

Iz HAC-a podsjećaju da su se na dva natječaja žalile tvrtke Montmontaža-Plinovodovod d.o.o. i Iliric-DSW d.o.o. tražeći da se odaberu njihove ponude za zaštitu instalacija odnosno najam kemijskih WC.

"Na nadmetanju za zaštitu postojećih instalacija na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik ponuda Montmontaže-Plinovodovod nije odgovarala odredbama dokumentacije za nadmetanje, te ju je HAC morao isključiti jer je prilikom pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da navedeni ponuditelj nije u cijelosti popunio troškovnik", objašnjavaju iz HAC-a i dodaju da je to "potvrdila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u obrazloženju svog rješenja".

Vezano uz nadmetanje za najam kemijskih WC-a, iz HAC-a ističu da su od pristigle tri ponude isključili tvrtku Iliric-DSW "koji nije dokazao svoju sposobnost te je njegova ponuda neprihvatljiva. To je također, kako navode, u postupku rješavanja žalbe navedenog ponuditelja potvrdila Državna komisija.

"Međutim, Država komisija za kontrolu postupaka javne nabave po službenoj je dužnosti provela kontrolu ovih postupaka javne nabave i izvan zahtjeva iz žalbi. Utvrđene su nepravilnosti u sastavljanju troškovnika dokumentacije za nadmetanje, pa su nadmetanja poništena", zaključuje se u priopćenju HAC-a

Kako su nedavno objavili mediji, HAC je na natječaju vezanom za dionicu Doli-Dubrovnik izabrao tvrtku Dalekovod čija je ponuda od 43,4 milijuna kuna, kako su objavili mediji, bila skuplja za čak 16 milijuna kuna od ponude Montmontaže-Plinovod (27,3 milijuna kuna). Ta je ponuda, kako je objavljeno, odbijena iz formalnih razloga, jer su u dokumentaciji izostavljene jedinične cijene za dvije vrste poslova.

Na natječaj za najam kemijskih WC-a odabrana je pak ponuda njemačke tvrtke TOI-TOI, a na natječaj su se bile još javile i dvije domaće tvrtke - Magrad i Iliric. Ponuda Ilirica odbijena je iz formalnih razloga uz ostalo, kako su objavili mediji, i zato što nisu dostavljene kod javnog bilježnika ovjerene preslike dozvola za dezinsekciju.