MOSTOVIMA GRAĐEVINARSTVA

IGH je vlasnik dijela zemljišta na Pelješcu

23.07.2009 u 19:10

Bionic
Reading

HRT je u središnjem Dnevniku objavio kako je došao do dokumenata koji bacaju novo svjetlo na uporno inzistiranje da se Pelješki most mora graditi. Osim što su projektanti i izvođači mosta, autoceste i brze ceste, preko tvrtke Profectus Vicenca Blagaića, IGH i Konstruktor suvlasnici su milijuna četvornih metara zemljišta na Pelješcu i okolici.Posljednje informacije iz Vlade govore da se od gradnje mosta se ipak odustalo

Prvi čovjek borbe protiv korupcije u Saboru Željko Jovanović, predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, drži kako se odgovor krije u dokumentaciji koja je stigla i do njega.

'Dvije vodeće hrvatske tvrtke koje se bave gradnjom su, zahvaljujući povlaštenim informacijama, povoljno preko posrednika kupovale zemljišta na Pelješcu i time željele ostvariti milijunsku korist; pritom je najveću ulogu imala država koja im je dala informaciju o koridoru autoceste', rekao je Jovanović.

Radovi na mostu, čini se, morat će stati

Glavni izvođači radova na Pelješkom mostu su IGH i Konstruktor, tvrtke koje o koridorima i rokovima gradnje vjerojatno znaju sve. Problem je što su iste tvrtke odnedavno suvlasnice poduzeća koje već godinama na tom istom području kupuje zemlju od mještana. To ne osporava niti njihov poslovni partner, no tvrdi - njihovim zemljištem ne prolazi autocesta.

Kupljena zemljišta, tvrdi predsjednik Uprave Profectusa Vicenco Blagaić, ne misle prodavati iako im je cijena, zbog gradnje mosta, već porasla.

Umjesto prodaje, kako kažu, razvijat će turizam i dalje s Konstruktorom i IGH

Blagaićeva tvrtka u Dubrovačkom primorju posjeduje najmanje dva milijuna četvornih metara kamenjara i šikare. A prema dokumentima, predbilježili su se na kupnju još nekoliko milijuna.

Posljednje informacije iz Vlade govore da se od gradnje mosta se ipak odustalo.

Čelni čovjek Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) Jure Radić oštro je opovrgnuo medijske navode da su projektanti i izvođači mosta, tvrtke IGH i Konstruktor, koji su poslovno povezani s tvrtkom Profectus Vicenca Blagaića, suvlasnici milijuna četvornih metara zemljišta na Pelješcu i okolici, rekavši kako je riječ o zemljištu u dubrovačkom primorju koje je 50 kilometara udaljeno od Pelješkog mosta i koje su kupili puno prije nego što je projekt Pelješkog mosta uopće i zamišljen.