MESIĆ O KRIZI

Rezove provesti vodeći račune o standardu građana

23.07.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je u Hrvatskoj potrebno provesti rezove, ali pritom voditi računa da se ne dira standard građana, te ocijenio kako su "krizni porez" od tri posto i povećanje PDV-a "svakako udar na standard građana" za koje će vrijeme pokazati jesu li to prave mjere.

Predsjednik Mesić u podne je raketnom topovnjačom Vukovar stigao u Podgoru, a prethodno je u Pomorskoj bazi u Splitu bio na prezentaciji Hrvatske ratne mornarice (HRM). U izjavi novinarima u Podgori Mesić je pozvao na štednju na onim investicijama koje ne donose novac odmah, te ulaganje u nove investicije koje odmah donose nova radna mjesta i nove vrijednosti. "Jer, ako se na jednoj strani samo štedi, onda se smanjuje potražnja, smanjuje se proizvodnja, a kad se smanjuje proizvodnja smanjuju se i radna mjesta. Prema tome treba štednja tamo gdje je to moguće, ali mislim da najmanje treba štedjeti na mirovinama i na plaćama", rekao je, uz ostalo, Mesić

Na upit hoće li Vlada izdržati do kraja, odgovorio je da će "izdržati dotle dok bude mogla odgovoriti na izazove pred kojima se Hrvatska danas nalazi. Ipak, jedno je sigurno, neće biti prijevremenih izbora dok se ne steknu uvjeti, a to je dobivanje većine u Saboru za određene mjere", dodao je.

"Jedna od krajnjih mjera su prijevremeni izbori, mada ne znam bi li što riješili. Sada treba provesti ove mjere s rezovima koji su potrebni, ali pritom voditi računa da se ne dira standard građana, jer ako se to dira, onda se dira i u proizvodnju, a ako se dira u proizvodnju, onda nema novih radnih mjesta", ustvrdio je.

Novi porez i viši PDV, smatra, svakako su udar na standard građana. "Ali analize su vjerojatno pokazale da se treba ići s određenim sredstvima kako bi se prebrodila sadašnja kriza. Je li prava mjera iskorištena, to će pokazati vrijeme, ali uglavnom polazim od toga da treba ići na štednju u onim velikim investicijama koje ne donose novce. Ali analize to moraju pokazati, jer ja ne mogu imati sada sve elemente koje je imala Vlada kada je donosile te mjere", rekao je Mesić.

Smatra da će analize pokazati i što "možemo bez MMF-a". "A ukoliko stvari budu takve morat će se razgovarati s MMF-om jer mi dugujemo više od 40 milijardi eura, a oko 11 milijardi dospijeva za otplatu glavnice i kamata. Ujedno, 9 milijardi eura imamo od kojih je 7 milijardi blokirano kao naša rezerva, imamo još nešto mobilnog novca, ali trebamo poći od toga da se još skupi ostatak do 11 milijardi skupi, što je oko 8 do 9 milijardi i to država mora da bi ostala solventna", dodao je.

Na pitanje novinara ima li "umirujuću poruku za ljude koji su nakon uvođenja PDV-a i kriznog poreza, na korak do ulice", Mesić je odgovorio da je izlazak na ulicu također demokratsko pravo građana. "To je pitanje komunikacije između građana i vlasti, a vlast je tu da traži najbolja rješenja upravo zbog građana, jer vlasti je zbog građana, a ne građani zbog vlasti", rekao je.

Naglasio je da je potrebno preispitati sve ono "što se je do sada trošilo bez nekih ozbiljnih analiza", te ponovno upozorio da su "javne nabave bile pokrivene velom tajni", a tajni, dodao je, ne smije biti. "Ja sam za to da sve bude transparentno i da se ide samo u one nabavke koje omogućavaju funkcioniranje državnih institucija, ali da se pritom što manje dira u standard građana", ponovio je i na novinarsku tvrdnju kako bi neki mogli završiti i iza rešetaka odgovorio: "I to nešto duže".