JASAN STAV

GONG: Nećemo promatrati referendum o braku

09.11.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača referenduma 1. prosinca. GONG odgovara: Nećemo promatrati referendum jer smo zauzeli jasan stav

Inicijativa 'U ime obitelji' danas je poručila da s obzirom da 'GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv referenduma, očito je da aktivno i pasivno utječe na buduće birače'.

'Kako je anti-kampanja jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti. Zbog dugogodišnje pozicije GONG-a kao udruge koja 'obavljanja djelatnosti nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unaprjeđivanja izbornog procesa' kod dijela birača ostavlja se dojam kako je anti-kampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka - što nije točno.

Ovakvom promjenom pozicije iz 'nepristrane' u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju', istaknuto je u priopćenju inicijative.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić istaknuo je da je priopćenje inicijative 'U ime obitelji' deplasirano jer zna se tko može promatrati izbore i referendum.

'GONG svakako i neke druge udruge imaju pravo promatrati referendum. Međutim, ovo je u stilu inicijative da ograničava prava drugima, kao što je i riječ i o ovoj inicijativi za promjenu Ustava. GONG radi korektnosti neće promatrati referendum zato što smo zauzeli jasan stav: dakle, ne možemo zauzeti nikakav drugi stav nego biti protiv ove inicijative koja je diskriminatorna i uperena protiv određene manjine. Ne znamo više što reći, osim što i dalje ne znamo tko financijski stoji iza ove inicijative o promjeni Ustava', poručio je Zelić.

Komentirajući optužbu da GONG vodi anti-kampanju protiv referenduma, Zelić kaže da ne zna kakvu to kampanju GONG vodi.

'Govorimo o inicijativi koja želi u Ustav staviti odredbe koje diskriminiraju dio građana. Pametnome dosta', poručio je Zelić.