ZAVRŠILI MARATONSKI SUSRETI

Zdravstveni dogovor u ponedjeljak ili daljnji štrajk i otkazi

08.11.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Liječnički štrajk i pregovori Ministarstva zdravlja i sindikata u zdravstvu prenose se u sljedeći tjedan, jer danas nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru unatoč najavi o završetku dvoipomjesečnog štrajka u koji su još u ponedjeljak bili sigurni i sindikalci i ministar Rajko Ostojić

Ne usuglase li se Ministarstvo zdravstva, Hrvatski liječnički sindikat i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi u ponedjeljak o novom kolektivnom ugovoru, nastavit će se štrajk, koji sada već traje 52 dana, a neki liječnici kolektivno će podnositi otkaze ugovora o radu. HLS prijeti i otkazivanjem suglasnosti liječnika na rad duži od 48 sati tjedno, na koji su liječnici zakonski obavezani, ali uz svoju suglasnost.

Tportalu je to potvrdio Ivica Babić, predsjednik HLS-a, nakon današnjeg sastanka s ministarstvom. On kaže da su pregovori 'došli do kraja' i da su sve važniji dijelovi kolektivnog ugovora razmotreni. 'To su zaključci zadnje izvanredne skupštine sindikata i poštivat ćemo ih', poručio je Babić, uvjeren da će ove sindikalne akcije polučiti uspjeh obzirom da zdravstvenom sustavu neprestano nedostaje 4500 liječnika.

Iz kabineta ministra Rajka Ostojića nismo dobili komentar o mogućem ishodu pregovora i planu u slučaju kolektivnih otkaza i nastavka štrajka. Prema izjavi glasnogovornice ministarstva Tamare Marinković Margetić proizlazi da ministar ne očekuje radikalizaciju štrajka. 'Nastavak pregovora je u ponedjeljak te očekujemo njihov završetak', izvijestila je.

Posljednjih dana sindikalci su uvjetovali ministarstvu da se razgovori moraju odvijati svaki dan, na što je Ostojić i pristao kako bi što prije usuglasili stavove. Među sindikatima nema sloge, pa se HLS i SSZSS, koji vodi Spomenke Avberšek, međusobno optužuju za opstrukciju pregovora, zastupanje djelomičnih interesa i obmanu javnosti.