OGORČENI LIJEČNICI U ŠTRAJKU

'Konsternirani smo! Radimo prekovremeno, a premijer nas vrijeđa!'

07.11.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je da je premijer Zoran Milanović danas uvrijedio i povrijedio hrvatske liječnike nazvavši njihov najduži dosadašnji štrajk zabušavanjem dijela zaposlenika u zdravstvu

'Svi smo zapravo ogorčeni i konsternirani. Obavljali smo i godinama obavljamo posao i preko norme i preko vremena. I na kraju, 51. dan štrajka, tako nas se kvalificira', izjavio je Babić nakon kolektivnih pregovora, komentirajući premijerove ocjene s Vladine sjednice na kojoj je, uz ostalo, donesena i odluka da se liječnicima plaća za listopad umanji razmjerno satima provedenima u štrajku,

Babić je s tim u vezi ponovio da se štrajk treba platiti jer su liječnici radili i za vrijeme štrajka. Argument za to je, kaže, činjenica da su mjesečni bolnički proračuni u cijelosti potrošeni.

Upozorio je da će poslodavac kod umanjivanja plaća 'trebati dokazati tko nije radio i tko nije bio na radnom mjestu u vrijeme štrajka'. Sa svime što bude utuživo, ići ćemo na sudove i tužit ćemo, poručio je.

Upitan što će sada poduzeti, Babić je odgovorio da će pričekati do ponedjeljka, a nakon toga provoditi odluke izvanredne skupštine sindikata, koja je, inače, u ponedjeljak zaprijetila kolektivnim otkazima liječnika ako kolektivni pregovori ovoga tjedna ne završe.

Podsjetio je da su ravnatelji bolnica propustili imenovati izvršitelje poslova u vrijeme štrajka. Ako postoji ijedan slučaj gdje je to učinjeno, a štrajkaši, koji su članovi njegova sindikata nisu uopće radili cijelo vrijeme štrajka, takva će se pitanja rješavati unutar sindikata. 'Ali, sve što je odrađeno, nema osnove da se ne plati', istaknuo je Babić.

Ponovio je i da su uredno bila zbrinuta sva hitna i neodgodiva stanja te ocijenio da nema nijedne osnove za usporedbu prosvjetara i liječnika u pitanju poslova koji se obavljaju za vrijeme štrajka.

'Ili su propustili gospodina predsjednika Vlade uredno brifirati ili je to neka druga namjera, ja to sada ne znam, ali nije li to sada htio nama poručiti da sva hitna stanja ostavimo nezbrinuta', upitao je Babić, nadovezujući se na premijerove današnje ocjene.

Bez obzira na to, poručio je da će liječnici i dalje zbrinjavati sve slučajeve kojima je ugrožen život, 'zbog samog svoga habitusa i Hipokratove zakletve', te da zbog takvog svoga pozitivnog odnosa imaju empatiju građana i pacijenata. 'Građani najbolje znaju - tko smo, što smo i jesmo li zabušanti', smatra Babić.

Komentirajući izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o presedanima ovog liječničkog štrajka, Babić ističe da njegov sindikat tijekom svih dana štrajka nijednom nije protuzakonito postupio.

'Onog trenutka kada se hrvatsko zakonodavstvo promijeni, mi ćemo ga proučiti i sukladno tome ćemo se ponašati', kazao je i upozorio da nikakve izmjene zakonodavstva, suprotne konvencijama, njegov sindikat neće promatrati sa strane, već će upozoriti sve koje u takvim slučajevima treba upozoriti.

Ne želeći, kaže, ništa prejudicirati, rekao je da je neizravno upozoren i 'o razno-raznim izjavama pojedinih dužnosnika hrvatske vlade koji su pomalo oprečni s pravilima struke'.

'Ponovno postavljam pitanje - tko ih brifira', rekao je Babić i poručio im da za savjetnike izaberu ljude koji su upućeni u problematiku, jer tada neće izlazili s ovakvim izjavama. Na pitanje na koga konkretno misli, odgovorio je da će 'biti suzdržan'.

I Babić i dvoje ostalih sindikalnih čelnika Anica Prašnjak i Spomenka Avberšek ocijenili su da su pregovori bili uspješni i da se primiču kraju, ali i da sutra, unatoč očekivanjima, ipak neće završiti.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek smatra da su sindikati na tragu da postignu dogovor, ali, ističe, konačnu odluku donosi ministar koji još nije iznio konačne finacijske pokazatelje za pripravnost i dežurstva.

Upitana za Vladinu odluku o neplaćanju štrajka, rekla je da ona kao sindikalac nikad nije optužila ni jedan štrajk pa ni ovaj, ali da je protiv toga da se kolektivne pregovore povezuju s dužinom štrajka, nazvavši to ucjenom i dosad neviđenim slučajem u hrvatskoj sindikalnoh praksi.