BRAĆA PO ORUŽJU, DRUGI DIO

Hvidra i vukovarski stožer udruženo protiv Milanovićeve vlade

07.11.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Krovna braniteljska udruga HVIDRA podržala je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Svim sredstvima ćemo potpomoći Stožeru u skupljanju potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, izjavio je Josip Đakić, čelnik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a

'Iako neki govore da su problemi u Vukovaru samo vukovarski, Vukovar je mnogo više. Vukovar je simbol rata svim hrvatskim braniteljima, ali i svim Hrvatima, pa je tako i problem našeg grada i cijele države', izjavio je predsjednik Stožera Tomislav Josić, zahvalivši se HVIDRA-i na ponuđenoj pomoći. Početak skupljanja potpisa za referendum najavljen je za 17. studenoga.

'Danas smo donijeli odluku o potpori Stožeru, ali i o početku skupljanja potpisa za prijevremene parlamentarne izbore. Razloga koje nam je ova vlada dala za to više je nego se može navesti , ali kap koja je prelila čašu najava je još jednog smanjenja mirovina od 10 posto. Gospodarstvo koje je na mrtvoj točki od dana prvog otkad su zasjeli u fotelje ne treba ni spominjati', rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e.

Na prozivke invalida Domovinskog rata Kristijan Petrica koji s pukovnikom Željkom Petkovom i stopostotnim invalidom Brankom Jurićem organizira Inicijativni odbor nove udruge koja sprema osnivačku skupštinu u Splitu, kako je 'sramota da Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik, nije dao potporu sindikalistu Mijatu Staniću koji prokazuje milijunski kriminal u HAC-u', Đakić je oštro reagirao. 'Je li Kristijan Petric uopće relevantan mene prozivati!?', upitao se prozvani Đakić.

'On nije čak ni predstavnik HVIDRA-e, već bivši suradnik, i zašto je sebi uzeo za pravo mene prozivati, ja ne znam. Ali HVIDRA-in i moj osobni stav je jasan – nikog tko se ogriješio o državnu blagajnu, a za svoju vlastitu korist, ma iz koje god stranke bio, ne smije se štititi, već ih se treba sve izvesti pred sudove da se utvrdi istina, a ukoliko se krivnja utvrdi, valjda je logično što treba učiniti', rekao je Josip Đakić, dodavši da Mijat Stanić nije, po njemu, nikakav zviždač, već čovjek koji i sam ima 'putra na glavi'. Na što je mislio, nije želio precizirati.

Na novinarski upit da li se i HVIDRA namjerava uključiti nekom svojom listom u parlamentarnu utrku, Đakić je samo kratko zanijekao tu opciju. 'Izabran sam od strane dečki HVIDRA-e, ali ne kao političar, iako to jesam. HVIDRA nikada nije pretendirala na politiku niti će imati ikakve političke liste na mogućim prijevremenim ili redovnim izborima. Želim naglasiti jedno - kriza nije naša stvar niti smo za nju krivi, a braniteljima su pod račun te iste krize već sedam puta dosada umanjivana prava i toga je zaista bilo dosta!', zaključio je Josip Đakić.