USPRKOS MUČNINI U ŽELUCU

SDP popustio: Referendum o braku ide 1. prosinca!

07.11.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je danas prihvatio amandmane HDZ-a na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative ‘U ime obitelji’, po kojima će građani na referendumu 1. prosinca odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako je to ranije planirano.

'Jučer su na plenarnoj raspravi, naročito od jedne političke opcije, iznesene teze da SDP želi opstruirati referendumsku volju naroda, protivno odluci Ustavnog suda. Mi smo svi isticali da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, čak i kad se s njom ne slažemo. Kako bi se otklonile bilo kakve sumnje, predlažem da prihvatimo amandmane HDZ-a’, rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP).

Odbor je prihvatio i amandman HDZ-a po kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma.

Oko tog amandmana suzdržani su bili Goran Beus Richembergh (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS).

Beus Richembergh založio se i da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja.

‘U želucu mi je zlo što moram sudjelovati u nečem što na koncu znači legitimiranje jednog opasnog pokreta’, rekao je Beus Richembergh. Kazao je, međutim, da je kao zastupnik dužan poštovati mišljenje Ustavnog suda.

Izrazio je žaljenje što Sabor propušta prigodu da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, ocijenivši da je ‘nakon jučerašnje rasprave, jasno da to nisu jednoznačne kategorije’.

‘Moguća su različita tumačenja vezana uz onemogućavanje daljnjeg demokratskog razvoja društva, a što je još gore, otvorena su vrata za mnoge još gore inicijative. Jedna takva je već najavljena i ja, kao pripadnik nacionalne manjine, osjećam zabrinutost i sramotu što je nekome palo na pamet postaviti takvo pitanje’, rekao je Beus Richembergh.


Milorad Pupovac uvjeren je da je Ustavni sud već trebao samoinicijativno ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, kao što se oglasio o proceduri po kojoj se raspisuje ustavotvorni referendum i valjanosti same referendumske odluke.

Smatra, međutim, da Sabor ne treba tražiti ocjenu ustavnosti, zbog ‘spornog mjesta prakse odnosa Sabora i Ustavnog suda’.

‘Što to znači, znamo mi svi ovdje, a posebno ustavotvorac Vladimir Šeks, kao i oni koji su si na taj način priskrbili mjesto u Ustavnom sudu’, rekao je Pupovac.

Protiv zahtjeva za ocjenom ustavnosti je i Nenad Stazić (SDP). ‘Ustavni sud se samoinicijativno, bez da je upitan, oglasio o proceduri. Nije se oglasio o samom pitanju i očito stoji na stajalištu da je potrebno Ustavom ograničiti prava jedne manjine. Mi imamo takav sud’, rekao je Stazić.

HDZ-ovac Vladimir Šeks tvrdi da Ustavni sud referendumsko pitanje, po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, može ocijeniti jedino na zahtjev Sabora.

Uvjeren je da je ocjena ustavnosti nepotrebna, a kazao je kako bi Ustavni sud tada morao propitati i odredbu UN-ove Opće deklaracije o pravima čovjeka, koja govori da punoljetni muškarci i žene imaju pravo sklopiti brak.
Laburista Dragutina Lesara ‘čudi današnje plakanje i jadikovanje onih koji su 2010. promijenili Ustav i stvorili ovakve nadležnosti Ustavnog suda’.

‘Građani, ni oni koji su potpisali inicijativu niti oni koji nisu, ni oni koji će izići na referendum niti oni koji neće, kao ni Ustavni sud nisu donosili ustavne promjene i nisu krivi što nije donesen novi zakon o referendumu. Krivnja je samo u Hrvatskom saboru. Bijes i gorčinu u želucu trebalo je iskazivati kad su se donosile ustavne promjene, a ne danas’, spočitnuo je Lesar kolegama.

Vanjski članovi Odbora Branko Smerdel i Ivan Koprić upozorili su da je Ustavni sud legalno izabran i da Hrvatska nema drugoga.

‘Ne vidim nikakvog razloga da se Sabor ponaša ovako kapriciozno i ne zatraži mišljenje Ustavnog suda’, rekao je Koprić ocijenivši da je referendumsko pitanje ‘poprilično kompleksno’ pa bi ga trebalo razmotriti ‘temeljito i bez pretjeranih političkih emocija’.

Odbor je danas osnovao 13-članu radnu skupinu koja će pripremiti nacrt ustavnih promjena, uz prijedlog zastupnika SDP-a da se Ustavom ukine mogućnost zastare za politički motivirana ubojstva.