KONTRA, RIŠPET I ŽENSKA MREŽA SABORU:

'Ne raspisujte referendum, on zadire u ljudska prava'

06.11.2013 u 19:01

Bionic
Reading

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske apelirale su danas na Hrvatski sabor da ne raspisuje referendum na inicijativu 'U ime obitelji', jer zadire u pitanja ljudskih prava, prozivajući državne institucije da se nepostupanjem u zaštiti ljudskih prava od referenduma ponašaju neodgovorno i opasno

Navedene udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako su članovi Vlade i vladajuće stranke u Saboru kroz svoje izjave pokazali kako su svjesni da se pitanja ljudskih prava nikada ne bi trebala odučivati na referendumu. No, dodaju, iako upravo takvo pitanje na referendum želi staviti inicijativa 'U ime obitelji', ni Vlada, ni Sabor niti Ustavni sud nisu se službeno očitovali da se radi o pitanju ljudskih prava.

'Iz izjave premijera, kao i izjava drugih članova Vlade i vladajuće stranake u Hrvatskom saboru, vidljivo je da su svjesni da se ovdje radi o pitanju temeljnih ljudskih prava. Međutim, u isto vrijeme državne institucije odbijaju postupati u skladu sa svojim ovlastima kako bi zaštitile ljudska prava od referenduma, te parcijalno tumače Ustav i izjašanjavaju se isključivo o procedurama, a izbjegavaju službeno očitovanje o sadržaju referenduma', poručuju udruge.

Pozivaju se i na tvrdnje pučke pravobraniteljice i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kako bi odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca bila protivna Ustavu, te bi predstavljala dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj.

Udruge ističu kako je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava, zajamčeno Ustavom i međunarodnim dokumentima, a da je dužnost državnih institucija štititi ljudska prava svih svojih građana, osobito pripadnika manjina.

'Ocjenjujemo dosadašnje postupanje državnih institucija vezano za ovo pitanje neodgovornim i opasnim. Još jednom apeliramo na Hrvatski sabor da ne raspiše referendum koji zadire u područje ljudskih prava, odnosno da uputi Ustavnom sudu pitanje vezano za ustavnost sadržaja referendumskog pitanja'. zaključuju u priopćenju.