POLITIČKO GORIVO ZA PREMIJERA

'U ime obitelji' i vukovarski stožer rade za Milanovića

06.11.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Sinoćnji intervju u središnjem Dnevniku HTV-a bilo je mučno i na mahove nelagodno slušati. Premijer Zoran Milanović okomio se na novinarku Anku Bilić Keserović, a intervju je više nalikovao na svađu u nekom kafiću tijekom koje je izgledno da će se jedna strana demonstrativno udaljiti od stola nego na razgovor premijera i novinarke javne televizije

I način na koji je Milanović razgovarao, ali i sadržaj izrečenog našim su sugovornicima sporni. 'On je bahat i tu nema ničeg novog. Pokušavao je on neukočeno, drugarski razgovarati, no u isto vrijeme nastupa svisoka i bahato, formulacije su mu kao da sjedimo u kavani. Time je pokazao kako sugovornicu svrstava u nižu ligu', kazao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Tijekom razgovora o referendumu o definiciji braka i natezanju tko će tražiti ocjenu ustavnosti za postavljeno referendumsko pitanje, Milanović pokazuje smušenost. Glasno ističe kako će on glasati 'protiv' na referendumu, no u isto vrijeme kako predsjednik stranke koja ima većinu u Saboru ne želi tražiti ocjenu Ustavnog suda. Puhovski smatra da on Ustavni sud zapravo želi ukinuti i sam pokretati ustavne promjene. Nije mu samo jasno zašto premijer ima takav zazor od te institucije.

Kao i inače, tijekom intervjua potencirane su ideološke teme, gospodarske su u drugom planu. 'Milanoviću su gospodarske teme drugorazredne. Na prvom mjestu su mu ideološke jer je to jedini način da u javnosti bude ljevičar, jer u ekonomiji nije. I Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i inicijativa U ime obitelji rade za njega. Sada ga podržavaju ljudi koji ga inače nikada ne bi podržali, i to po logici neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj', zaključuje.


Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan smatra kako Milanović i dalje docira, razgovara svisoka. 'Vidio sam i primjedbe da ga i novinarka nije trebala baš toliko prekidati, no to je posljedica toga da Milanović govori samo ono što on želi', kazao nam je Macan.

Kada je na ekonomskom terenu, Milanović se i dalje opravdava potezima svojih prethodnika, a Macan smatra neumjesnima i njegove doskočice o poreznim nametima. 'Te doskočice gospodarstvenicima nisu smiješne. On se hvali kako je samo podignuta stopa PDV-a; formalno je u pravu, no situacija se za poduzetnike znatno promijenila na gore', objašnjava.

Kada je referendum o braku u pitanju, Milanović je, smatra Macan, trebao pokazati puno više odlučnosti te je SDP trebao iskoristiti mogućnost da referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti.
No u jednom je trenutku Milanović bio i bolno iskren. Priznao je da su se zeznuli kada su zajedno s HDZ-om išli mijenjati Zakon o referendumu kako bi Hrvatska pošto-poto ušla u Europsku uniju.
Macan smatra kako se Milanović ne ponaša kao predsjednik Vlade i kao državnik. 'On je svađalica koja pokazuje nepoštovanje prema svima, poručuje narodu: Ne razumijete ništa, jadni ste, žalim vas', zaključio je Macan.