SANJA BARIĆ:

O ustavnosti odlučuje Ustavni sud, a ne Milanović

06.11.2013 u 07:58

Bionic
Reading

Ustavni sud još je u listopadu dobio Prijedlog za provođenjem nadzora referendumskog pitanja, potvrđeno je danas tportalu. Međutim, prijedlog je došao od građanina, a prema tumačenju predstojnice Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanje Barić, u ovoj fazi proceduru ocjenu ustavnosti može zatražiti samo Sabor. Objasnila je to za HTV-ov Dnevnik 3 gdje je prokomentirala i posljednje izjave premijera Zorana Milanovića, ali i mišljenja dviju pravobraniteljica

Građani ili udruge će ocjenu ustavnosti, objasnila je Barić u Dnevniku 3, može zatražiti tek kada bude raspisan referendum, odnosno nakon što Sabor donese odluku o raspisivanju referenduma. Za sada, u ovoj fazi postupka, kazala je, ocjenu ustavnosti samog referendumskog pitanja može zatražiti isključivo Sabor.

Iako je premijer Milanović u intervjuu za HTV kazao da Ustav dopušta bilo kakvo referendumsko pitanje, Barić kaže da je indikativno da su se priopćenjem danas oglasile pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

'Obje pravobraniteljice su opunomoćenice Sabora i imaju ulogu zaštititi upravo ova prava. To je mišljenje nadležnih institucija koje sumnjaju u ustavnost pitanja. Upravo zbog toga Sabor treba uputiti zahtjev Ustavnom sudu, jer očito postoje sumnje i dileme o ustavnosti pitanja', kazala je Barić podsjetivši da i predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko smatraju da se Ustavni sud treba oglasiti o ustavnosti pitanja.

Upitana da prokomentira neka razmišljanja vladajućih, da bi Ustavni sud tako i tako odlučio da je pitanje ustavno, Barić je kazala: 'Svatko ima pravo tumačiti Ustav i svatko tumači Ustav, bilo premijer, bilo izvršna ili zakonodavna vlast. No krajnje tumačenje može dati samo Ustavni sud. Očito da postoji institucionalno nesuglasje.'

Ova ustavna stručnjakinja kazala je i da se slanje zahtjeva Ustavnom sudu nikako ne smije tumačiti kao odugovlačenje, jer je to 'jedina i ispravna procedura'.

Barić je odgovorila i na pitanje smatra li da referendumsko pitanje ima elemenata protuustavnosti. 'Sigurno ima elemenata koje valja razmotriti - od pitanja vladavine prava, odnosa prema temeljnim ljudskim pravima, poput slobode, jednakosti. Ovo nije nešto što je evidentno da se radi o ustavnom pitanju', zaključila je Barić.