STOŽER O PRIPREMA I REFERENDUM

Što će prirediti Vladi u Vukovaru? To je njihova 'mala tajna'

05.11.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon referenduma o braku, hrvatski bi građani uskoro mogli i na referendum o Vukovaru za što je pokrenuta inicijativa

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara na konferenciji za novinare u Domu branitelja u Vukovaru objavio je da 17. studenog počinje prikupljati potpise građana radi provođenja referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Podizanje udjela pripadnika nacionalnih manjina u broju stanovništva s 30 na 50 posto radi službene uporabe manjinskog jezika i pisma te zabrane rada u državnim službama osobama koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku 1991. godine. Potpisi će se prikupljati na području cijele Hrvatske do 1. prosinca.

Vladimir Iljkić rekao je kako cenzus od 50 posto stoji u zakonima 19 zemalja članica Europske unije. 'Stožer s ovom akcijom u biti ne zadire u prava Ustavnog zakona o nacionalnim manjima 50 posto. Taj cenzus je bio i prije u hrvatskom zakonu, nije bio diskriminirajući', istaknuo je Iljkić.


Iljkić se osvrnuo i na pokušaje Vlade da oteža uvjete za provođenje referenduma. 'To je znak da se Vlada boji onoga što bi hrvatski narod rekao i što hrvatski narod želi za Vukovar. Možemo reći da se Vlada boji mišljenja građana'.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić ovako je počeo konferenciju za novinare. 'Dobar dan, pozdrav svima iz Vukovara, mjesta posebnog pijeteta od jučer'. Josić je rekao kako je pet osoba dobilo optužne prijedloge zbog skidanja dvojezičnih ploča te da DORH traži od pet mjeseci do dvije godine zatvora i upitao se kako to da optužnicu nije dobio Marijan Živković, koji je skinuo prvu ploču i hoće li DORH za njega tražiti 15 godina. Josić je govorio o predstojećem Danu sjećanja.

'Jasno će se vidjeti razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske. Mi ne želimo nikakve nerede u gradu i nećemo ih sigurno raditi', poručio je Josić. Upitan za način na koji će pokazati negostoljubivost Vladi, odgovorio je...

'Ako vam ja to kažem sada, onda nema svrhe da budemo negostoljubivi. To neka bude naša tajna', zaključio je Josić. Predstavnici Stožera rekli su da do 18. studenog imaju još dva tjedna te ipak postoji mogućnost dogovora.