STIŽU NOVA PRAVILA ZA REFERENDUM

'Nije kasno da Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja'

05.11.2013 u 08:10

Bionic
Reading

Nakon što je godinama upozoravao na nedorečene odredbe vezane uz referendum, koje su se na primjeru tzv. referenduma o braku vladajućima obile o glavu, šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u Dnevniku 3 HTV-a pohvalio se kako je s SDP-om postigao dogovor o izmjenama ustavnih odredbi vezanih uz referendum

'Nakon nekoliko krugova razgovora oko mogućih ustavnih promjena, ali i novog Zakona o referendumu te izmjena Zakona o Ustavnom sudu koji regulira njihovu nadležnost kada je građanski referendum u pitanju, s SDP-om smo suglasili da ti pravni akti moraju ići paralelno na razmatranje i u raspravu', kazao je Lesarza HTV.

Dogovorena je potreba promjene Zakona o Ustavnom sudu - da on odlučuje na početku postupka, da se broj potpisa s 10 posto smanji na 200.000 kada građani traže referendum, da se ustavom odrede područja o kojima se na referendumu ne bi moglo odlučivati te da se izlaznost birača regulira na niže od 50 posto (vjerojatno 40 posto).

Lesar je prokomentirao i aktualni referendum inicijative U ime obitelji.

'Nije kasno za ocjenu ustavnosti pitanja za referendum U ime obitelji, Sabor to može donijeti u sklopu rasprave koju očekujemo ovaj tjedan – da prije konačne odluke zatraži ocjenu ustavnosti pitanja prema ustavnom sudu koji ima rok od 30 dana za zaključak. Nova pravila primjenjivala bi se samo na nove, buduće referendume', rekao je Lesar.