DEFINICIJA NE SPADA U USTAV

Josipović: Na referendumu o braku glasat ću protiv

04.11.2013 u 20:15

Bionic
Reading

'Mislim da odredba o definiranju braka kao zajednice žene i muškarca ne pripada u Ustav. Izići ću na referendum i glasovati protiv', izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović gostujući u emisiji Hrvatskoga radija 'S predsjednikom uz kavu'

Predsjednik je, javlja HRT.hr, istaknuo kako se na tom primjeru bruse demokratska načela.

'Riječ je o osjetljivu pitanju i svi se moramo pridržavati Ustava, pa tako i rezultata referenduma. No pitanje je je li nam ovakav referendum potreban. Odnos prema manjinama svih vrsta vrsta je demokratske legitimacije društva', rekao je Josipović

Predsjednik je komentirao i prijedlog o novom popisivanju stanovništva u Vukovaru, kao i poruku iz toga grada da će tijekom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara biti iskazano mišljenje o vladajućima.

'Državni zavod za statistiku je naveo kako je popis proveden po pravilima struke i stoga, ako se ne dokažu zloupotrebe, nema osnova za novi popis. Što se, pak, tiče Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, smatram da toga dana nema mjesta za politiku: nemojmo ponižavati žrtve Vukovara uvlačenjem politike', rekao je Josipović.

U vezi s dvojezičnim pločama Josipović je istaknuo kako je vrijeme da se zatvori ta priča.

'Trebamo pokazati društvu vrlinu kompromisa. Ne smijemo dopustiti da ta priča bude uzrok jačanja tenzija u društvu', naglasio je predsjednik.